Lécci lécci ne csak azért eddz és diétázz, hogy jól nézz ki

fogyás,antidiéta Forrás: Getty Images
Edzeni akarsz? Nincs abban semmi rossz, sőt! Egészségesen élnél? Hajrá! De kérdezd meg magadtól: miért eszed azt a salátát egész pontosan? Azért, hogy dögösen nézz ki vagy azért, hogy jobban érzed magad? Ez a cikk az utóbbi célért kardoskodik a kettő közül.

A falatozásnak és a testmozgásnak arról kéne szólnia, hogy érzed magad tőlük, nem arról, hogyan nézel ki. Hallgass a tested jelzéseire, magyarázza a magát feel good dietetikusnak nevező Lauren Cadillac a popsugar.com-nak.

A szélsőséges gondolkodás semmi jóra nem vezet, ha fogyni akarsz

A legtöbben, akik fogyni szeretnének, úgy néznek a táplálkozásra és a mozgásra mint olyan eszközökre, amelyek kisebbé és vékonyabbá faraghatják őket – ahelyett, hogy táplálnák és ünnepelnék a testüket. Ez irreális, elérhetetlen vagy nehezen fenntartható célok elé állítja őket. Például ha eddig nem mozogtál semmit, nyilván nem az az első helyes lépés, ha fejest ugrasz a CrossFitbe. Semmi értelme „jó” és „rossz” kajában gondolkozni, „bűnözésről” és „csalónapokról” beszélni – az ilyesmi csak arra való, hogy újabb és újabb ördögi köröket generáljon.

Aki változtatni akar, gyakran túl drasztikusan vág bele: minden nap edzeni kezd és egész táplálékcsoportokat száműz az étrendjéből. Ez sérüléshez vagy kiégéshez vezethet, esetleg egyszerűen olyasmi kíván az ember, amiről „szó se lehet”. Ilyenkor bűntudatod lesz és minden kezdődik elölről. Ez a körforgás egészségtelen kapcsolatot eredményez a diétával és a testmozgással. Lauren arra próbálja rávenni a klienseit, hogy a testi és mentális egészségükre koncentráljanak és a céljaik kidolgozottak, mérhetők, elérhetők, reálisak és időben behatároltak legyenek.

„Ha minden étkezésed arról szól, milyen hatással elhet az alakodra, el fogod veszíteni a kapcsolatodat azzal, hogyan érzed magad. Ez aláássa a testedbe vetett bizalmadat és az önértékelésedet is” – mondja Lauren. Ha pedig nem üti meg az ember azt a mércét, amit a kultúránk támaszt, akkor könnyű feladni. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen élvezetes tud lenni a mozgás – hol van már a gyerekkorod, amikor egész délutánokat töltöttél a mászókán? Az edzés nem csak a fogyásról vagy a kockás hasról szól; rengeteg más jótékony egészségügyi hatása van. Csökkenti a stresszt, növeli az önbizalmat, mentálisan erősebbé tesz, jobban alszol tőle, jobban tudsz koncentrálni – soroljuk még?

Ha jól nézünk ki, jobban is érezzük magunkat – erre tanít minket a tömegkultúra. Pedig bizonytalanságok vannak a fejünkben és ha nem nézünk szembe ezekkel, nincs az a karcsú derék, ami legyőzné ezeket.

Mindannyian másmilyenek vagyunk, más céljaink vannak; nézd meg a galériát, hogy egészséges kapcsolatot tarts fent a testeddel:

fotók: Getty Images