Nagydolog, nagy kérdés: milyen gyakran kellene kakilnunk?

Borítókép: Nagydolog, nagy kérdés: milyen gyakran kellene kakilnunk? Forrás: Getty Images (LuckyBusiness)
Naponta kétszer vagy hetente kétszer? Még gyakrabban vagy még ritkábban? Milyen gyakran lenne ideális beiktatunk a kakiszünetet, és mikor kezdjünk aggódni?

Sokan úgy tudjuk, minden nap egyszer, nagyjából ugyanabban az időszakban lenne az ideális kakilni, de hát ki működik úgy, mint egy tankönyvi példa? Dr. Hana Patel, a nők egészségére specializálódott háziorvos azt mondja, van olyan páciense, akinek néhány hétig sem kell nagydolgát végezni, más akár naponta hatszor is tud kakilni.

Szerinte nem lehet mindenkire vonatkozó „kakiszabályt” meghatározni, mert mindannyian mások vagyunk, mindnyájunknál más rutin működik. De a rutin mindenképp fontos: ha ebben jelentős változást tapasztalnál, érdemes orvoshoz fordulni, mert az valamilyen eddig diagnosztizálatlan bélbetegségre is utalhat. Illetve akkor is beszélj a háziorvosoddal, ha a kakilás erőlködéssel, fájdalommal, vérzéssel jár, vagy gennyet látnál a székletedben. Ne feledd, ő is ember, néha ő is elmegy a vécére, szóval nem kell szégyellned a problémád vagy a kérdéseidet.

Forrás

A lenti galériában 7 kaki témájú gyermekkönyvet ajánlunk.