„Mit jelent, ha zsibbad a kezem?” Nem kell rögtön szívinfarktus miatt rettegni!

Borítókép: „Mit jelent, ha zsibbad a kezem?” Nem kell rögtön szívinfarktus miatt rettegni! Forrás: Tiana / Pexels
A zsibbadás az egyik leggyakoribb fizikai panasz, ami lehet teljesen ártalmatlan jelenség, de akár súlyos problémát is jelezhet. Összeszedtük, milyen okok húzódhatnak a kézzsibbadás hátterében, és honnan lehet eldönteni, hogy esetünkben melyik áll fenn.

Mit jelent, ha zsibbad a kezem?

A zsibbadás tipikusan olyan panasz, amit akkor is tapasztalhatunk, ha teljesen egészségesek vagyunk. Ez történik akkor, ha huzamosabb ideig nem megfelelő pozícióban ülünk vagy fekszünk, és elnyomjuk valamelyik testrészünket. A zsibbadás ugyanis az idegekben vagy az idegrendszerben jelentkező zavar miatt lép fel. Hogy miért? A bőrfelszín alatt található idegeink olyan impulzusokat küldenek az agyunkba, amelyek tudósítják az érzékelt tapintást, hőt, fájdalmat stb. Ha viszont az ideg valahol megsérül vagy nyomás alá kerül, akkor zavar támad az impulzusátvitelben, az adott területen érzéketlenné válik a bőrünk, és ezt kódoljuk zsibbadásként.

Forrás: Pexels/ Juan Pablo Serrano

A kézzsibbadás a legtöbb esetben átmeneti jelenség, kezelés nélkül is megszűnik a panasz, amit gyorsíthatunk, ha átmozgatjuk, masszírozzuk az érintett testrészt. Ha viszont tartósan fennáll vagy rendszeresen visszatér, krónikus kézzsibbadásról beszélhetünk, amely mindenképp kivizsgálást igényel. Okozhatja mozgásszervi, neurológiai és kardiológiai betegség, ezért első körben a háziorvoshoz érdemes fordulni, aki elirányít a megfelelő szakrendelésre. Gondoljuk át, milyen időpontban, milyen gyakorisággal jelentkezik a kézzsibbadás, csak egyik vagy mindkét kezünket érinti, az ujjaknál érezzük vagy egész kezünkben, esetleg a kar felé is kisugárzik. A diagnózis felállításához fontos az is, hogy a kézzsibbadás mellett tapasztalunk-e más tünetet (például mellkas szorítása, szédülés, lábzsibbadás), illetve végzünk-e megerőltető vagy monoton tevékenységet a kezünkkel. Mindezekre azért is szükség van, mert a krónikus kézzsibbadás általában a kiváltó ok kezelésével szüntethető meg.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen betegségek, kórállapotok húzódhatnak a kézzsibbadás mögött: