Mit jelent, ha viszket a bal tenyerem? Népi babona vagy egészségügyi gond?

Borítókép: Mit jelent, ha viszket a bal tenyerem? Népi babona vagy egészségügyi gond? Forrás: Pexels/Mikhail Nilov
Mindenkivel előfordult már, hogy nagyon viszketett a bal tenyere. És akivel ez történik, arra a legtöbbször csípőből ráolvassuk a népi hagyomány kedvező ítéletét: valószínűleg pénz fog állni a házához. De mégis mit jelent pontosan, ha viszket a bal tenyerünk, és miért kötjük ennek a testrésznek a viszketését a gazdagsághoz és az anyagi javakhoz?

Mit jelent, ha viszket a bal tenyerem?

Semelyik testrészünk viszketéséhez nem kapcsolható olyannyira erős babona, mint a tenyereinkhez. Ha viszket valakinek valamely tenyere, attól függően, hogy melyik, általában pénzhez kötjük a magyarázatot. Ugyanis, akinek a bal tenyere viszket, az biztosan pénzt fog találni vagy valahogy meggazdagszik, akinek azonban ez a jobb tenyerére jellemző, sajnos ki fog folyni a pénz a kezei közül.

A bal tenyérről szóló babonák és spirituális értelmezések

Az idők folyamán a babonákban, hagyományokban és spirituális magyarázatokban testünk bal oldala mindig az energiával és a jó javak befogadásával, jobb oldala pedig az adakozással és átvitt értelemben a költekezéssel függött össze. Ezért a bal viszkető tenyeret számos kultúra úgy értelmezi, hogy az adott személy hamarosan kap valamit, pénz áll a házához, meggazdagszik vagy legalábbis valamilyen anyagi vagyonra tesz szert. Nem örülhetnek a bal viszkető tenyérnek azonban például a hinduk, ahol a leírtak szöges ellentétét fejezi ki a jelenség. Abban a mitológiában úgy tartják ugyanis, akinek a bal tenyere viszket, hamarosan nagy mennyiségű pénzt fog elveszíteni, azáltal, hogy a hinduk szerencsét, jóllétet és gazdagságot hozó istennője, Lakshmi elhagyja őt.

Európában a bal tenyér viszketésével kapcsolatos babonák a kereszténység előtti időkre vezethetők vissza, amikor is a szászok úgy vélték, az ezüsttel való dörzsölés a legjobb gyógymód minden betegségre, így a viszkető tenyérre is. Ennek értelmében, ha bizsergett a tenyerük, mindig megvakarták ezüsttel, a szokás pedig rajtuk maradt, és úgy hagyományozódott tovább, hogy ha viszketett valamijük, egyértelműen összefüggött a későbbi gazdagsággal és a mérhetetlen sok ezüsttel, ami jószerencse útján elérte őket. Később ezt a babonát a rómaiak is átvették és tovább örökítették.

Forrás: Unsplash/Alexander Grey

A holisztikus szemlélet szerint nem mindegy, kezünk mely része viszket

Holisztikus szempontból egyes szakemberek úgy vélik, hogy a viszkető tenyerek a csakrákhoz, a test energiaközpontjaihoz köthetők. Ennek értelmében, ha odafigyelünk testünk jelzéseire, és nyugtató gyakorlatokat végzünk pl. meditálunk vagy jógázunk, helyreállíthatjuk a csakrák harmonikus egyensúlyát, és enyhíthetjük vagy megszűntethetjük a bal tenyér kellemetlen viszketését.

Az energiacsakrák tekintetében azonban nem mindegy, hogy tenyerünk vagy kezünk mely pontja viszket. Ha középen érezzük a bizsergést, a holisztikus magyarázat szerint valamilyen spirituális erő kerít minket hatalmába és öntudatra ébredhetünk, ha a viszketés kihat valamely ujjunkra is, az a szerelemre és a kapcsolatainkra való összpontosításra hívja fel a figyelmet, ha pedig a bizsergés lejjebb – csukló tájékra is – koncentrálódik, megnövekedett anyagi bőséggel és szerencsével kell számolnunk a közeljövőben. Hasonlóképpen vélekedik a modern tenyérjóslás is, hiszen úgy tartják, akinek a bal tenyere viszket, abban energiák fognak felszabadulni, melyek aztán mozognak és felszínre fognak törni – ezért érezzük a bizsergést.

Forrás: Unsplash/Ben White

És most a valódi okokról...

Nagyon jó azt hinni, hogy ha viszket a bal tenyerünk, pénz áll majd a házhoz, így hogyha ezt tapasztaljuk, talán érdemes egy lottószelvényt kitöltenünk; veszíteni nem veszítünk semmit, maximum a feladott szelvény árát. Mindenesetre a régóta fennálló, már-már zavaró tenyérviszketés esetén érdemes a realitás talaján maradni, és kezelni a problémát házilag, vagy súlyosabb esetben orvoshoz fordulni. Több problémát is jelezhet ugyanis, ha ilyen jellegű gonddal küzdünk.

Előfordulhat például, hogy a száraz bőr hatására irritáció lép fel a tenyérben és ez okozza a viszketést, de egyes otthoni vegyszerektől vagy kemikáliáktól is felléphet hasonló érzés, esetleg allergiás reakció. Gyakori bőrbetegség a pikkelysömör, mely sajnos a tenyereket is érintheti. Ekkor a bőrsejtek fokozottan növekednek, és nem képesek természetes módon leválni, hanem felhalmozódnak a bőr felszínén, ezzel pedig kellemetlen viszkető érzést okoznak. Tipikus viszketős betegség az ekcéma, mely a tenyerekre is kiterjedhet, egyes esetekben égő, kellemetlen érzést eredményezve az adott bőrfelületen, és ne felejtsük el, hogy a cukorbetegség is okozhat bizonyos fokú viszketést a tenyéren a rossz vérkeringés következtében. Mindezek mellett ritkán, de előfordulhat, hogy egyes idegrendszeri rendellenességek is eredményezhetnek olyan állapotot, ahol a kéz idegeire nyomás nehezedik, mely a tenyérnél összpontosul, ezzel pedig diszkomfortérzetet és viszketést vált ki azon.

Ha fentebb felsorolt betegségek tüneteit tapasztaljuk magunkon, minden esetben keressük fel kezelőorvosunkat, aki a szakszerű diagnózis felállítása után dönt a kezelés módjáról és az esetleges gyógyszerek vagy krémek alkalmazásáról. Addig pedig, ha a bal tenyerünk csak egyszer-egyszer viszket rövid ideig, eljátszhatunk a gondolattal, hogy a viszketésből akár valamilyen pozitív anyagi dolog is kisülhet.

Tudd meg galériánkból, hogyan tudod természetesen bevonzani otthonodba a szerencsét!