Hogyan legyél ott fejben, miközben eszel és miért fontos ez?

Az evés sokunk életében jelent komoly pszichés terhet, az enyémben is. Rengetegen vagyunk, akik szenvedtünk már életünkben valamilyen étkezési zavarban vagy testképzavarban – én is. Számolgattam már grammokat, frissítettem akkurátusan a kalóriaszámláló appomat, kerültem nagy ívben minden tükröt vagy rólam szóló fényképet, videót. Meg voltam győződve arról, hogy minden megváltozik az életemben, ha lefogyok: szerethetőbb, sikeresebb leszek. Minden nap előre megterveztem, mit fogok enni vagy vásárolni...,
A mindful étkezés alappillérei:
- egyél lassan,
- rágd meg alaposan az ételt,
- legyen körülötted csend (amennyire lehet),
- ne oszd meg a figyelmedet: ne olvass, nézz tévét, lehetőleg ne is beszélgess közben,
- vedd észre a színeket, illatokat, textúrákat, ízeket,
- vedd észre, ha szorongás, bűntudat fog el az étellel kapcsolatban,
- vedd észre, milyen hatást gyakorol az étel az érzéseidre és a testedre,
- tiszteld, ami a tányérodon van.
Hosszú évekig tartott, amíg felismertem ezt; meditáció, változatos appok és főleg önmagam megfigyelése eredményeképpen. Ahhoz, hogy rendeződjön a kapcsolatom a kajával, meg kellett figyelnem, hogy pontosan milyen, hogy mi vele a baj.
Most elmondom, mik voltak a mindful étkezés legfontosabb tanulságai számomra:
- „Hiszem, hogy meghosszabbítható az élet azzal, hogyha valami olyat csinálunk, amiben örömünket leljük.” - Interjú dr. Horváth Biankával, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadójával A női vezetők kitartása és elszántsága új normákat teremt az eddig megszokott szervezeti struktúrákban, tovább inspirálva...