Minden, amit tudni szeretnél a gyengéd császármetszésről

Borítókép: Minden, amit tudni szeretnél a gyengéd császármetszésről Forrás: Getty Images
Tapasztalt szakértőként kérdeztük Bartos Rita szülésznőt, aki több száz várandóst készített már fel tabuk és bűntudat nélkül a császármetszésre. Gyakorlati tanácsokkal és megannyi hiteles információval segíti hozzá a szép császáros szülésélményhez az érintett anyákat. Hiszen pontosan tudjuk, hogy egy császármetszés is lehet pozitív élmény az anyának, babának.

Igaz ez? Lehet pozitív élmény a császáros szülés?

Szívügyemmé vált az évek alatt, azoknak az anyáknak a felkészítése, akik már előre tudják, hogy császármetszéssel fogják világra hozni újszülöttjüket. Sokszor hallottam azt a diszkrimináló mondatot, hogy „ja, császárod volt, akkor nem is szültél igazán”. Ezeket a tévhiteket nagyon gyorsan eloszlatjuk. Az anyaság nem attól függ, hogy szülőágyon, vagy műtőasztalon jön világra a gyermek, a szeretet mértéke nem lesz más, a gondoskodás érzet ugyan úgy dominálhat minden anyánál. Kihangsúlyoznám, hogy a szülés élménye lehet pozitív megélésű akkor is, ha császármetszéssel történik! Nem utolsó sorban azt fontos kiemelni, hogy Magyarországon növekvő számban van a császármetszéssel szülő nők köre.

Forrás: Bartos Rita, szülésznő (a kép használatához Bartos Rita adott engedélyt)
Bartos Rita, szülésznő

Mit nevezünk gyengéd császármetszésnek, avagy szelíd hasi szülésnek? Hogyan történik ez?

Hazánkban is kezd a gyakorlatban teret kapni, bár még viszonylag kevés intézményben elérhető, amit az utóbbi időszak (Covid helyzet) nem erősített.

Sokkal inkább családközpontú, előtérbe helyezi az anya és a baba bőrkontaktusát, ezzel megalapozva a korai kötődést, valamint a pozitív szülésélményt biztosítja mindkettőjük számára.

Fontos leszögezni, hogy a gyengéd császármetszést nem lehet ad hoc jelleggel kérni. Ezt előre szükséges az intézménnyel egyeztetni. Az első lépés, hogy a műtőben egy stersszmentes területet teremtenek, szólhat egy halk zene, illetve a fények sem olyan erősek. Édesapa jelen lehet azt követően, hogy az anya a gerincközeli érzéstelenítést megkapta, majd felhelyezésre kerül a hólyagkatétere. Amikor az apát a műtőbe szólítják az anya fejénél foglalhat helyet. A műtét menete abban is különbözik a „sima” császármetszéstől, hogy a baba kiemelése sokkal lassabban történik, amit az édesanya vagy a paraván leengedése folytán, vagy kispárnát a feje alá helyezve nézhet végig.

A baba kiemelése után az anya rögtön megkapja a babát, ezalatt megvárják, hogy a
köldökzsinór pulzálás abba maradjon, utána vágják csak el. Ezt nevezzük késleltetett köldökellátásnak, a WHO 1-3 perc várakozást ajánl, a zsinór elvágása előtt. Ha a baba jó állapotban született meg, az édesanya mellkasán pihenve akár az első mellre tétel is megtörténhet a műtőben.

A folyamat még kiegészülhet annyival, hogy születés után az anya hüvelyváladékával bekenhetik a kisbabát. Ezt csak akkor lehet kérni, ha a 36.héten végzett Steptococcus B szűrés negatív eredménnyel zárult. A hüvelyváladékban lévő többféle baktérium erősítheti a baba immunrendszerét. Bár ez az „eljárás”, még mindig vitatott dolog szakmán belül és nem is annyira elterjedt.

Forrás: Bartos Rita

Aranyóra a műtőben?

Aranyóra a műtőben is elkezdődhet, de műtét után ugyanúgy jár az újdonsült családnak, akár a hüvelyi úton született baba esetében. (Vannak kirívó esetek, amikor a babát el kell vinni megfigyelésre, vagy éppen az édesanya nincs jó állapotban, akkor az aranyóra nem lehetséges). Az apák ott lehetnek az őrzőben és hármasban, vagy iker szülés esetén négyesben, vagy ötösben is pihenhetnek. Az anyán végig ott lehet a baba, mellre teheti. A babák keringését, légzését, szívműködését, hőháztartását az anya a testével optimalizálni tudja. Szoptatás szempontjából nagyon fontos, hogy az újszülött születése után 6 órán
belül mellre kerüljön. Az előtej vagy más néven kolosztrum rendelkezésre áll a baba számára.

Érdemes felkészülni a programozott császármetszésre is?

Tapasztalatok azt mutatják, hogy igen, mindenképpen.

Rengeteg pozitív megerősítést kapok, hogy érdemes a hasi szülésről kurzust tartani.

Alaposan kidolgozott komplex tanfolyam alkalmával, sokszor egy teljesen új dimenzióba kerül a császármetszés, nem csak egy "B verzió" lesz. Sőt, még azoknak is sok új információval szolgálhatok, akiknek már volt előzőleg császármetszése. Az információ magabiztossá tesz! Az ember minden nagyobb dologra jó esetben felkészül. Az anyák véleménye szerint sokkal könnyebb volt megélni a hasi szülést úgy, hogy pontosan tudták mi fog velük történni a műtét előtt, alatt és után.

A következő könyvek is ezt a célt szolgálják: Galériánkban 5 olyan kötetet mutatunk, melyek a szülésről, császármetszésről és a VBAC-ről - születésről és kapcsolódásról mesélnek, informálnak!