Minden, amit a böjtről tudni akartál – a szakértő szemével: nem megoldás a súlyfeleslegre, de jó bevezetője az életmódváltásnak

Borítókép: Minden, amit a böjtről tudni akartál – a szakértő szemével: nem megoldás a súlyfeleslegre, de jó bevezetője az életmódváltásnak Forrás: Oleksandr P/Pexels
Mi számít böjtnek? Tényleg érdemes időnként beiktatni, vagy szemfényvesztés? És ha hasz- nos, akkor miért? Ezekre, és még több hasonló kérdésre kerestük a választ MacPherson Éva funkcionális táplálkozási terapeuta, természetgyógyász segítségével.

Május 18-tól már megvásárolható a 2024-es nyári Éva magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

„A böjtnek nagyon sok fajtája van, de a lényege az, hogy a megszokotthoz képest megvonunk dolgokat a testünktől, olyanokat, amik terhelik azt, méreganyagokat, káros anyagokat tartalmaznak” – kezdi MacPherson Éva természetgyógyász, funkcionális táplálkozási terapeuta. Többféleképpen lehet csoportosítani a böjtöket, az egyik legegyszerűbb két halmazba sorolni a böjttípusokat:

1) Teljes böjt: teljesen megszüntetjük az energiabevitelt, zöldség- vagy gyümölcslé sincs benne, csak tiszta vizet és ízesítetlen gyógyteát lehet fogyasztani.

2) Részleges böjt: ez valamilyen könnyített étkezést jelent, tehát van olyan, amikor mondjuk zöldség- és gyümölcsleveket iszik valaki, vagy az is böjt, ha egy ideig nem iszunk kávét, alkoholt, vagy húsmentesen étkezünk.

„Emellett van például egy másik csoportosítása a böjtöknek, amikor az időtartam alapján határozzuk meg azokat. Van például olyan egynapos böjt, amikor valaki mondjuk 6 napig eszik rendesen, és egy napot böjtöl a héten. Szerintem egyébként minimum három naptól érdemes elindulni, mert akkor történnek már olyan változások a szervezetben, amelyek valóban hasznosak, és akkor ezt fokozatosan ki lehet tolni. A másik fajta az úgynevezett időszakos böjt, vagy a szakirodalomban használt megnevezéssel: az időben korlátozott étkezés. Ennek az a lényege, hogy az étkezés, azaz az energiabevitel a nap egy bizonyos időszakára korlátozódik, és a fennmaradó időtartamban böjtöl az illető” – tette tisztába Éva mindazt, amit a böjtök alaptípusairól tudni érdemes, majd azt is hozzátette, hogy a cél alapján is kategorizálhatjuk őket, mert lehet egészségügyi, de akár spirituális oka is annak, hogy valaki böjtöl.

Forrás: Hassan OUAJBIR/Pexels
Sokan spirituális okból választják a böjtöt.

A BÖJT NEM FOGYÓKÚRA!

Sokan esnek abba a hibába, hogy súlyleadási céllal kezdenek bele a böjtökbe, és valóban jó kezdőrúgás lehet életmódváltás előtt, de azért ne ettől várjuk önmagában a feleslegtől való megszabadulást, ugyanis ez csak illúzió. „Vegyük a teljes böjtöt, ilyenkor elkezdenek kiürülni a belek, tehát valóban pár kilóval kevesebbet fog mutatni a mérleg. Mivel nincsen energiabevitel, a szervezetünk saját magából nyer energiát, ez pedig azt jelenti, hogy felhasználja a zsírszövetet. A méreganyagok pedig a zsírszövetben vannak elraktározva, és idővel azok is kiürülnek, emellett rengeteg vizet is veszítünk. Tehát valóban fogyunk, és valóban zsírt is veszítünk, de a leadott kilók általában azonnal vissza is jönnek, amikor valaki visszaáll a korábban megszokott étkezésre, főleg, hogyha az nem is volt a legegészségesebb. Tehát ez igazából nem megoldás a súlyfeleslegre, de ettől függetlenül a böjt lehet egy nagyon jó bevezetője például egy életmódváltásnak, vagy annak, hogy akkor mostantól kezdve valamit megváltoztatunk – magyarázza Éva, majd hozzáteszi, hogy ellenben az időszakos böjt lehet hasznos a súlyfelesleg leadásában is. – Ez már másik történet, mert az időszakos böjt megváltoztat egy csomó hormonális működést a szervezetben. Segít helyreállítani a cirkadián ritmust és önmagában ezek a plusz változások fogják azt előidézni, hogy sikerül-e a testöszszetételt módosítani, vagy a testsúlyt csökkenteni.”

Forrás: Alisha Mishra/Pexels
A léböjt egy kiváló módja a méregtelenítésnek.

MIT TUDNAK A LÉBÖJTÖK?

Ha bizonyos időre megkönnyítjük a szervezetünk működését, és néhány – előre meghatározott – napig jó minőségű, megfelelő eljárással készült zöldség- és gyümölcsleveket iszunk, az hasznos lehet az egészségünk számára. „A kérdés az, hogy hány napig tartjuk ezt a kúrát, és hogy közben mi az, amit megiszunk. Nem árt, ha a léböjtkúrát megelőzi egy orvosi kivizsgálás is. Egy egészséges emberre ez nem tud rossz hatással lenni, de azért lehetnek olyan egészségügyi problémák, amiknél ez nem biztos, hogy olyan könnyen megy, sőt, hogy egyáltalán szükséges-e. Mondjuk egy egynapos, kétnapos, háromnapos léböjt például sokat tud abban segíteni, hogy fittebbnek érezzük magunkat, hiszen megkönnyebbül az emésztőrendszer működése. Nyilván valamilyen szinten a hormonrendszerre is hatással van, de azért egy háromnapos léböjt– főleg, ha a levek tartalmaznak energiát is – nem annyira megterhelő a szervezet számára. Viszont nagy könnyítést jelenthet az emésztőrendszernek, akár az alvásciklus rendezésében is segíthet, és a cirkadián ritmus helyreállításában is. Itt a kérdés általában az, hogy mi van a levekben, amiket megiszunk? Mert hiába mondjuk azt, hogy böjtölünk, ha közben csak magas cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztunk: ez igazából nem előnyös a szervezet számára. De egy olyan léböjtkúra, amely sok zöldséglevet, vizet, zöldségekből főzött leveseket tartalmaz, és minimális benne a gyümölcslé fogyasztása, segíthet abban, hogy felfrissüljünk, megújuljunk. Mert önmagában az a tény, hogy mondjuk az emésztőrendszer kvázi kiürül, tehát nem eszünk szilárd táplálékot, optimális esetben megtisztítja a teljes bélcsatornát is. Azt pedig tudjuk, hogy a belekben történik az immunvédelem legalább 60-70 százaléka.” Arról nem is szólva, hogy a jól megválogatott, hidegen préselt friss levekben rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem van, amelyek ilyenkor sokkal gyorsabban eljutnak a sejtekhez!

Forrás: As Novo/Pexels
Az időszakos böjtöt mindenképpen érdemes kipróbálni, ha egészségügyi állapotunk engedi.

A LEGNÉPSZERŰBB: AZ IDŐSZAKOS BÖJT

Az időszakos böjt azt jelenti, hogy egy meghatározott időablakban eszik az ember: a legnépszerűbb a 16-8 órás felosztás, amikor a napból egy 8 órás periódusban vesz magához táplálékot a böjtölő, 16-ban pedig nem. Létezik 14-10-es és 12-12-es felosztás is, vagy akár olyan, hogy valaki hetente egyszer teljes 24 órás böjtöt tart, a többi napon pedig szabadon táplálkozik. „Ha valaki elkezdi, érdemes fokozatosan belevágni, és egyre tágítani a böjtöléssel töltött időt, viszont a 16 órás böjt azért nagyon fantasztikus, mert ilyenkor indulhat be a szervezetben az úgynevezett autofágia, amikor tulajdonképpen van idejük a sejteknek regenerálni magukat. Ilyenkor, mivel a test nem jutott táplálékhoz, önmaguk hibás részeit kezdik megenni, ami egyfajta megtisztulása, megszervizelése a sejteknek. Például a nőknél, vagy akár az életkor előrehaladtával, mondjuk kimondottan a menopauza időszakában, nagyon előnyös tud lenni az időszakos böjt, de alapból mindenkinek azt szoktam ajánlani, mindentől függetlenül, hogy érdemes egy 12 órás böjti időszakot megtartani egy napon belül– ez mindenkinek az életmódjába beilleszthető lehet. Intenzíven sportoló embereknél nem biztos, hogy megoldható egy 16 órás böjti időszak, így nagyon fontos egyénileg megvizsgálni és kialakítani a legjobb opciót. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az evésre szánt időablakban sem szabad korlátlan mennyiségben enni bármit, bármivel: akkor is fontos a mértékletesség és a minőségi ételek” – magyarázza Éva. A szakértő szerint az is hiba szokott lenni, ha valaki nem tud eleget enni a 8 órás időablakban.

A folytatás és a teljes cikk az ÉVA Magazin Nyári lapszámában olvasható! Már kapható!

Az alábbi galériában pedig összeszedtük az időszakos böjt áldásos hatásait!