Borítókép: Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? Forrás: Getty Images (stray_cat)

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

De tényleg miért van a férfiaknak mellbimbójuk? Nem igazán használják semmire, ellentétben a nőkkel. A női mellbimbó viszont a vonzalom és viták forrása, pletyka- és divatlapok témája, legyen szó egy villantásról, vagy jól/rosszul szabott ruháról, szoptatásról, a női- és egyenjogúsági mozgalmakról már ne is beszéljünk. Utánajártunk!

A férfi mellbimbó egy másik történet. Nem váltanak ki olyan vitákat mint női megfelelőik – ebből volt is botrány több social média felületen is – azonban létezésük több kérdést is felvet, melyek közül többel tudományos folyóiratok is foglalkoznak. Mi célt szolgálnak a férfiakon, ha egyáltalán van céljuk.

A választ az anyaméhben találjuk.

A fejlődés nagyon korai szakaszában mindkét nem embriójának nagyon egyszerű, kezdetleges szerkezete van, amelyek akár férfi, akár női nemi szervekké (vagy ritkán mindkettővé) fejlődhetnek.

Számos gén határozza meg, hogy a baba férfi vagy női nemi szervhez jut-e. Az Y kromoszóma rövid karján található SRY (ivarmeghatározó Y régió) nevű gént tekintik mestergénnek. Ez akkor aktiválódik, amikor az embrió körülbelül hét hetes. Ha aktiválódik, akkor az a férfi nemi szervek kifejlődéséhez és a kezdetleges női szaporodási csatorna eltűnéséhez vezet. Mivel a nőknek nincs Y kromoszómája, a kezdetleges női nemi ivarcsatorna tovább fejlődik női nemi szervekké, míg a hím nemi ivarcsatorna eltűnik.

A mellek és a mellbimbók az SRY gén aktiválódása előtt kezdenek kialakulni, a negyedik és a hatodik hét között. Ekkor húzódik a kezdetleges hónalj és az ágyék között két emlőtarajnak, vagy tejvonalnak nevezett gerinc. Így a férfiak későbbi fejlődésében, még ha az emlőhegy nagy része el is tűnik, a mellkas körüli sejtek, amelyek kezdetleges mellbimbókat és bimbóudvar simaizomzatot alkotnak, megmaradnak. Ezek a megmaradt sejtek alkotják a végső melleket és mellbimbókat.

Születés után

Születéskor a fiúk és a lányok mellbimbói és mellei hasonlóak. Csak a pubertáskori hormonok hatására kezdenek el megváltozni. Mindkét mellbimbó megnagyobbodik, de a női mellbimbók jobban. Ugyanakkor a férfi mellek csatornái összezsugorodnak, míg a női melleké megnagyobbodnak és átalakulnak. Felnőtt korukra a férfi mellbimbók kisebbek és kevésbé változékonyak, mint a női mellbimbók.

Evolúciós szempontból egyesek azt állítják, hogy a hím mellbimbók megmaradnak, de nem azért, mert bármilyen előnyt jelentenek a férfi számára, hanem azért, mert nem okoznak kárt.

Ha valami félrecsúszik

Néha, mint bármely más testszerkezet esetében, a fejlődés is rosszul sülhet el. Körülbelül 20 emberből egynek vannak túlzott (vagy extra) mellbimbói. Ez akkor fordul elő, ha az emlőtaraj részei megmaradnak. Ezek a mellbimbók gyakran tisztán kozmetikai jellegűek, és nem hasonlítanak másra, mint egy kis pigmentált anyajegyre. Csak ritkán teljesen működőképesek.

A valaha feljegyzett legmagasabb számú mellbimbó egy emberen hét darab volt.

És akkor beszéljünk az apatejről…

Érdekes módon a férfi szervezet néha termel tejet. Ezt sok esetben az éhezésből való felépülés, a hormonális egyensúlyhiányt okozó egészségügyi állapotok vagy gyógyszerek okozhatják. A férfiak ilyen körülmények között termelt teje nagyon hasonlít a szoptató anyák tejéhez.

Milyen előnyökkel járnak a férfiaknak a mellbimbók?

A mellbimbók mindkét nemnél reagálnak a szexuális stimulációra. Egy tanulmány szerint a férfi résztvevők több mint fele arról számolt be, hogy a mellbimbó-stimuláció hatására fokozott szexuális izgalmat érez. Tudunk olyan heteroszexuális férfiról is, aki mellnagyobbítást kért, hogy növelje mellbimbói szexuális funkcióját.

Mi a helyzet a „man boobs”-szal?

Egyes férfiaknál a mellnagyobbodás a túlsúly vagy az elhízás váratlan következménye lehet. És ahogy egyre több elhízást tapasztalunk a nyugati népességben, úgy látjuk, hogy nő a „férfi mellek”, vagy „man boobs”-ok száma, amelyek többnyire zsírlerakódásokból állnak. Férfiaknál a mell megnagyobbodása, vagy orvosi elnevezéssel gynaecomastia oka lehet a hormonegyensúly felborulása is, az ösztrogének (női hormonok) relatív többletével az androgénekhez (férfi hormonokhoz) képest. Ez leginkább a serdülő fiúkat érinti, és általában magától megszűnik, bár 10 férfiból egynél fennmaradhat. Ezekben az esetekben a jelenség depresszióval, szorongással, étkezési zavarokkal, testkép-problémákkal és csökkent önértékeléssel hozható összefüggésbe.

A férfiak is szenvedhetnek mellrákban

Szokatlan módon a férfiaknál is kialakulhat mellrák, és ennek súlyos következményei lehetnek. Az összes mellráknak csak 0,5-1%-át diagnosztizálják férfiaknál. A férfiaknál azonban a betegség kevésbé ismert volta azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel vannak előrehaladott stádiumban, amikor diagnosztizálják. Éppen ezért a férfiak mellbimbóiban kialakuló csomókat és elváltozásokat (például a mellbimbóváladékot vagy a bőr fekélyeit, és a repedéseket a bőrön) orvosnak kell ellenőriznie a rákos megbetegedések kizárása érdekében.

A galériánkban 13 érdekességet olvashatsz a mellbimbóról.