Miért lehet száraz a bőr füled mögött, és mit tehetsz ellene?

Borítókép: Miért lehet száraz a bőr füled mögött, és mit tehetsz ellene? Forrás: Getty Images (Photographer, Basak Gurbuz Derman)
A szárazságot, a viszketést vagy az irritációt nem feltétlenül betegség okozza. Lássuk a lehetséges okokat és azt, mit tehetsz ellene.

Érezted már, hogy a füled mögött a bőr irritált, viszket vagy túl száraz? Nem vagy vele egyedül. Ha esetleg aggódsz, hogy ez valamilyen betegség jele, most egyrészt szeretnénk megnyugtatni, mert ez nem olyan gyakori. Másrészt pedig felsoroljuk gyorsan, milyen okok állhatnak mögötte, és mit tehetsz a viszketés, a bőrszárazság vagy az irritáció ellen.

Miért száraz a bőr a füled mögött?

Sokszor olyan hétköznapi dolgok állnak a háttérben, mint a stressz, a dohányzás, a kiszáradás, a medencében úszás, a napozás, a kinti extrém meleg vagy hideg, az otthoni túl száraz levegő, a kedvenc parfümöd, szappanod vagy az imádott forró fürdőd. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak a fül mögötti vékony, érzékeny bőr kiszáradásához. Nikkelallergia is lehet az ok, amikor a nikkelből készült fülbevalók viselésétől kérges és száraz bőr alakulhat ki a fülön.

Néhány krónikus bőrbetegség, köztük a seborrheás dermatitisz, az ekcéma és a pikkelysömör is vezethet irritált és száraz bőrhöz a füled mögött, de az esetek többségében ezeknél ártalmatlanabb dolog áll a háttérben.

Mit tehetsz ellene?

A tünetek gyakran elmúlnak, ha lecseréled a testápolódat, abbahagyod az érzékeny terület vakarását, dörzsölését, parfümözését, figyelsz a hidratálásra és arra, hogy ne forró vízben zuhanyozz. Ha viszont a tünetek rosszabbodnak, és fájdalom vagy gyulladás is jelentkezik, keress fel egy bőrgyógyászt.

Forrás

A lenti galériánkban 6 szépészeti beavatkozást mutatunk, amit nem ajánlanak a bőrgyógyászok.