Miért fáj egyesek hasa az édesburgonyától?

Borítókép: Miért fáj egyesek hasa az édesburgonyától? Forrás: Getty Images
Te is imádod az édesburgonyát, de többször is azt vetted észre, hogy elfogyasztása után fáj a hasad? Ez állhat a hátterében.

Ez a cikk először az Éva magazin 2021-es tavaszi számában jelent meg.

Hiába sokkal egészségesebb, mint a szokványos krumpli, az édesburgonya a benne lévő mannitol miatt az arra érzékenyeknek komoly panaszokat okozhat. A mannitol a cukoralkoholok közé tartozik, akárcsak a szorbitol vagy a xilitol. A cukoralkoholok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a répa- vagy nádcukor, ezért az élelmiszeripar is széles körben használja őket diétás termékek édesítésére.

Egyes élelmiszerek természetes módon tartalmaznak kis mennyiségű mannitolt, például az édesburgonya, a karfiol, a gomba, a cukorborsó, a görögdinnye, a zeller. Ezek fogyasztása után a mannitolra érzékenyek kellemetlen tüneteket tapasztalnak: felfúvódást, hasfájást, görcsölést, gázképződést.

Sőt, míg az emberek többségének csak a 10 grammnál több cukoralkohol elfogyasztása okoz hasmenést, a mannitolra érzékenyeknek ennél sokkal kevesebb is. Aki arra gyanakszik, hogy panaszait a mannitol okozza, vezessen táplálkozási naplót, és néhány hét után beszélje meg egy gasztroenterológus orvossal.

Íme pár isteni burgonyás recept: