Miért együnk tényleg minden nap almát?

Borítókép: Miért együnk tényleg minden nap almát? Forrás: Getty Images/Aaron Blanco
Piros, zöld, esetleg gála vagy idared? Sokkal több fajtája van, mint gondolnád. Mítoszokat, meséket, szólás-mondásokat ismerünk az almáról. Nem véletlenül: sokkal több történet fűződik hozzá, mint gondolnánk. Az alma, mely itthon is számos helyen megterem, méltatlanul eltörpül a déligyümölcsök mellett. Pedig az alma maga a superfood!

A sokoldalú gyümölcs

A téli, tavasz eleji hónapokban hajlamosak vagyunk az import termékekben keresni a vitamin utánpótlást, és elfeledkezünk az olyan egyszerű, de mégis értékes alapanyagokról, mint az alma. Ez a könnyen beszerezhető, nem is drága gyümölcs, a héjától a magjáig értékes összetevőket tartalmaz. Biztos te is számos receptet ismersz, amiben a fő alkotórész az alma. Kisbabák első szilárd ételinek egyike az alma, ami püré, kompót formájában isteni csemege. Ha szereted a szószokat, az almából szósz is készíthető, magjából olajat kinyerve pedig a hajas fejbőr mikrogyulladásait orvosolja. Almáspite, almatorta, máglyarakás, almás saláta, sült almakrém egy hideg estén milyen jól átmelegíthet.

Forrás: ittaszezon.hu

A superfood

Egészségügyi hatásai, beltartalmi értékei is igen kiváló az almának. “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” - szól a mondás. “Nem véletlenül hangsúlyozzuk a szezonalitást, hiszen az adott területen adott időben elérhető zöldségek és gyümölcsök gyorsabban, frissebben és tápanyagban gazdagabban érkeznek az asztalra. Az almával antioxidánsokat, A-, B- és C vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat is adunk a szervezetünknek, egyszóval amellett, hogy itthon sokféle színben és ízben találjuk, még jót is teszünk vele magunknak; a jelenlegi vírusos időszakban pedig extrán fontos a plusz vitaminbevitel” - mondja mindezt Répássy Zsuzsanna, az ittaSzezon! online termelői piactér egyik alapítója. Zsuzsáék a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal karöltve, összefogtak, és az alma népszerűsítése érdekében, kampányt indítottak. Céljuk, hogy megmutassák, milyen sokszínű ez a gyümölcs, és népszerűbbé tegyék a hazai alapanyagok fogyasztását. A kampány keretein belül egy kihívást is indítanak: arra buzdítják a séfeket, a bloggereket és a lakosságot -vagyis téged is- hogy mutassák meg, nekik- neked- mi a kedvenc almás receptjük, felhasználási ötletük. Hol tudod ezeket az ötleteket, recepteket megnézni? Ugorj át innen, az IttaSzezon! oldalára.

Környezetünk értéke

Egészségünk mellett nem szabad környezetünkről sem megfeledkeznünk. Rengeteg értékes élelmiszer található itthon is, köztük az alma is. Ha szeretnénk egészségesen és fenntarthatóan étkezni, akkor legyen fontos az is, hogy helyi alapanyagokat vásárolunk. Azzal, ha a helyi és szezonális alapanyagokat választjuk, egyrészt a helyi gazdákat támogatjuk, másrészt a környezetre is kisebb hatást gyakorlunk, hiszen ezeket az élelmiszereket nem kellett messzi földről szállítani, csomagolni és mesterségesen érlelni - mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Hogy miért nagyszerű gyümölcs az alma, mindezt megtudhatod a galériánkból!