Miben különbözik a majomhimlő a bárányhimlőtől?

Borítókép: Miben különbözik a majomhimlő a bárányhimlőtől? Forrás: Getty Images (CactuSoup)
A majomhimlő és a bárányhimlő számos tünete kezdetben hasonlónak tűnik, de van néhány lényeges különbség a kettő között. Lássuk mik ezek!

Mivel a majomhimlős esetek száma csak az Egyesült Királyságban 2022. július 21-ig 2208-ra emelkedett és Magyarországon is terjed (bár nem ilyen ütemben, 2022. július 08-án még „csak” 24 igazolt fertőzött volt), emiatt a fertőzés aggodalomra ad okot a szakemberek körében is.

A betegség számos tünete kezdetben hasonlónak tűnik a bárányhimlőhöz, de van néhány lényeges különbség a kettő között. Lássuk, mik ezek:

1. Először is, a betegségeket különböző vírusok okozzák: a majomhimlőt orthopoxvírusnak, míg a bárányhimlőt a varicella-zoster vírusnak köszönhetjük. Mindkét vírus átterjedhet cseppfertőzésen keresztül, valamint közvetlen érintkezés útján sérült hám és nyálkahártya esetén, és frissen szennyezett tárgyak útján is.

2. A majomhimlő lappangási ideje 7-14 nap lehet, míg a bárányhimlő tüneteinek megjelenése akár 16 napig is eltarthat.

3. A majomhimlő általában enyhe betegség, melynek kezdeti tünetei közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, hidegrázás és kimerültség. Míg ezek közül a tünetek közül sok a bárányhimlővel fertőzött embereknél is megjelenik, a duzzadt nyirokcsomók a majomhimlő jellegzetes jellemzői, amelyek bárányhimlőben nincsenek jelen.

4. A majomhimlő fertőzést követően a bárányhimlőhöz kezdetben hasonló kiütések általában a láz után egy-három napon belül jelentkeznek. A bárányhimlős kiütés azonban más módon alakul ki.

A bárányhimlős kiütések során a foltok különböző időpontokban jelennek meg. A majomhimlő elváltozások azonban egyszerre jelennek meg és fejlődnek ki.

A majomhimlő tünetei általában két-négy hétig tartanak. Egyes törzsek súlyos betegségeket okozhatnak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a közelmúltban 3-6 százalékos halálozási arányt regisztráltak. A bárányhimlő tünetei két hétig is eltarthatnak, de általában hét napon belül enyhülnek.

Magyarországon egyelőre nem kell járványtól tartani, de nem árt az óvatosság.

Mit szükséges minden nap fertőtleníteni egy járvány idején? Megmutatjuk a lenti galériánkban!