Mi is az a szülésrebocsátó masszázs? Gőbel-Szabó Szandra interjúja Farkas Babettel

Borítókép: Mi is az a szülésrebocsátó masszázs? Gőbel-Szabó Szandra interjúja Farkas Babettel Forrás: Farkas Babett
Mivel most a harmadik várandósságomnál VBA2C-re ( 2 császár utáni hüvelyi szülés) készültem, mindent, de mindent bevetettem azért, hogy meginduljon a szülés. A sok lépcsőzés, csípős étel, datolya és minden népi praktika után találtam rá Babettre, aki életem egyik legcsodálatosabb kismamás élményében részesített.

Annyira meghatározó és nyugodt légkört varázsolt oda, hogy még hazafele megvettem azt a tusfürdőt, amivel a masszázs után lefürödtem nála, mert amennyire csak lehetett magammal akartam vinni azt az érzést, amibe kerültünk a kisbabámmal nála. Sajnos Magyarországon siettetik a kisbabák világra jövetelét, pedig ha valakik ösztönből cselekszenek, azok a kis bébik, akik tudják mikor szeretnének megszületni. Természetesen nem azt mondom, hogy felesleges CTG-re járni, mert szuper dolog az, hogy létezik már ennyi gép, amivel monitorozni lehet a kisbabákat, de valahol úgy gondolom a két véglet között van az igazság, és igenis kicsit vissza kellene kanyarodni a medikalizált szüléskíséréstől az ösztönökhöz. Ezért is kerestem meg Babettet, mert ahogy éreztem, hogy az én „nyakamon is szorul a hurok”, úgy a negatív gondolatok is egyre sokasodtak a fejemben, ami meg nem tesz jót se a babának, se mamának. De egy másfél órás masszázs alatt ez mind tovaillant, és egy kis Buddha bébi állapotába kerültem.

Ekkor határoztam el, hogy biztosan szeretném megmutatni minden kismamának Babett személyét, és ez az interjú tökéletes erre.

Ha valaki megkérdezi, hogy mi a foglalkozásod, akkor mit szoktál neki mondani?

Kismamákat kísérek az anyává válás útján. Abban támogatom őket, amiben éppen vannak, ahol tartanak, amire vágynak, olyan minőségben, ami nekik jó. Különböző eszközök segítenek ebben: jóga, masszázs, hangfürdő, olykor dúlaként vagyok jelen a várandósság, vagy akár a szülés során is. Majd gyermekágyban és a szülés utáni regenerációban tudok támogató lenni, majd végül babás jogán tudunk kapcsolódni.

Hogyan találtad meg az utad és a kismamák és babák világát?

Egészen kislánykorom óta a szülés-születés-anyaság témakörök érdekeltek, csak hosszú ideig elképzelésem sem volt, hogyan tudna ez testet ölteni. Majd idővel ez szépen fokozatosan kibontakozott, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam.

Mi az alapja ennek a masszázsfajtának?

A masszázs elején átbeszéljük az előzményeket, a lelki történéseket, ezek alapján mindig más dolgokat találok ki, személyre szabottan, így mindegyik masszázs kicsit más lesz. Hívhatjuk ezeket akár mini szertartásoknak is. Semmi boszorkányság nincs ebben, az érintésnek megkérdőjelezhetetlenül gyógyító ereje van, hatására oxitocin szabadul fel, oldja a feszültséget, lelki blokkokat, segít az elengedésben. A masszázs és bizonyos olajak, gyógynövények vérbőséget okoznak, fokozzák a keringést.
Ha azt érzem, hogy nem sikerült igazán az elme hangos zakatolását lecsitítani, akkor segítségül hívom a hangtálaimat is. Melyek rezgései tovább lazítják az anya testét, nyugtatják az idegrendszerét, oldják a szorongást.

És ne feledkezzünk meg a kisbabákról sem, akik ugyanúgy érző kis lények, akik félhetnek is. Az anya és baba egysége szétválaszthatatlan, így az anya lelkiállapota is kihat a babára. Fontos, hogy velük is kapcsolódjak, őket is megszólítsam a masszázs és hangtál során.

A várandósság utolsó napjai, hetei kettős érzéseket tartogathatnak, nyílik a kapu, valami lezárul, végleg véget ér, valamit elenged az anya, valamit és valakit pedig fogad. Búcsúzik és köszönt. Nagyon mély és misztikus folyamatok ezek. A várakozás testileg és lelkileg is megterhelő lehet, sőt olykor nagyon is embert próbáló.

Ezen a lelkiállapoton kicsit sem segít, ha az anya ebben az érzékeny időszakban sürgetve érzi magát bárki által...

Szóval nagy a teher a kismamákon, minél közelebb érnek a kiírt dátumhoz, ugye?

Pontosan, és ezt a belső feszültséget tovább fokozhatja az is, ha azt látja, hogy az kórházi protokoll látványosan eltér a jelenlegi WHO ajánlástól.
Még nagyobb a nyomás, ha valaki előzetes császármetszés után hüvelyi szülésre készül, főleg ha azt hallja az adott intézményben, hogy csak a kiírt dátumig van esélye ennek megpróbálására. Az is egy plusz lelki teher, ha az előző szülés indított volt, és ezt most nagyon szeretné elkerülni. Vagy csak kellő tudás birtokában ismeri az indítás kockázatait.

A köznyelvben a terminus betöltése után már túlhordásról beszélnek, holott az még csak terminus túllépés, a 42.héttől számít túlhordásnak. Érdemes tudni azt is, hogy kisbabák csupán 5-7%-a születik meg a kiírt napon. Van, hogy orvosilag tényleg indokolt az indítás, de többnyire az indok, hogy letelt a rendelkezésre álló idő, ami nálunk a legtöbb intézményben maximum a 41.hét.

Ezek tartós stresszt, félelmet okoznak sokszor az anyában, ami miatt az adrenalin hormon fog jelentősen megemelkedi a testében, ez pedig gátolja az oxitocin termelést, így a szülés spontán beindulását is.

Sokszor ebben a beszűkült, félelemmel teli állapotban érkeznek hozzám Szülésrebocsátó masszázsra, mely alapja ayurvédikus kismama masszázs. Fontos leszögezni, hogy ez nem szülésindító, persze többnyire ezzel a szándékkal érkeznek a kismamák. De olyan módszer nincs, ami biztosan garantálja a szülés beindítását. Ez inkább egy lehetőség, egy esély arra, hogy a kórházi indítást elkerülje valaki. És nem is arra való, hogy az anya ok nélkül sürgesse a babáját, mert mondjuk már nagyon terhesnek érzi ezt az állapotot, még jóval a kiírt dátum előtt.

Maga a légkör vagy a mozdulatok azok, amelyek meghozzák a sikert?

Abban hiszek, hogy a vajúdás inkább pszichés, mint testi folyamat, ezt próbálom megtámogatni a Szülésrebocsátó masszázs során. Igyekszem egy szeretetteljes, törődő, odaforduló közeget teremteni, ahol azt érezheti a kismama, hogy megértik, elfogadják őt, ahol fontos és számít az, amit érez. Mindez kapukat képes nyitni.

Persze a testi folyamatokat is támogatja egy ilyen masszázs, előkerülnek a praktikák, akupresszúrás pontok, teák, illóolajok. De mindig elmondom, hogy érdemes úgy tekinteni rá, hogy ez most a kismamának jár, próbáljon belelazulni, megpihenni, kicsit kikapcsolódni.

Ennek a masszázsnak nem az a legfőképp célja, hogy beinduljon a szülés, hanem az, hogy a kismama bátran elinduljon a kisbabája felé, és megérezze magában újból az erőt, ősi tudást, visszaszerezze saját magába vetett hitét. Hogy elfogadja, és kimondhassa, amit érez, elsírhassa fájdalmát, vagy akár, hogy teljesen ellazulva elbóbiskoljon a masszázs végén.

Volt már olyan, hogy valaki ott a masszázs közben elkezdte érezni a szülés indulásának jeleit?

Van, hogy elég csak időpontot egyeztetni, már akár ez is azt az érzést tudja az anyában erősíteni, hogy a kezébe vette a dolgokat, hogy ő egy kompetens felnőtt nő, aki tájékozódik, tesz magáért.

Persze vannak emlékezetes történetek is. Volt egyszer olyan, hogy az esti szülésindítás előtt még reggel beiktattunk egy masszázst, majd ahogy a végén felült az ágyon, máris érezte az összehúzódásokat, pár órával később már a baba az anyukája karjában pihent. Volt olyan is, aki már sejtette, hogy vajúdik, de inkább eljött, mert otthon a nagyobb gyerek miatt nehezebb volt átadnia magát a vajúdás hatalmának. De a legtipikusabb, hogy a masszázs utáni éjjel indul el a kisbaba. És természetesen van, hogy a nagy nap még várat magára. Az sem ritka, hogy a masszázs alatt átbeszéljük a jogokat, lehetőségeket, és ezen felbuzdulva a kismama bátran kér másodvéleményt vagy terminus újraszámolást.

Gondolom mindenkit az érdekel, hogy az én szülésem beindult-e a masszázs után. Nagyon nagyon sok jósló fájásom volt aznap, sokáig rendszeresek is voltak, de a kisfiam végül napokkal később született meg duplán a nyakára tekeredett köldökzsinórral. Viszont mindig volt egy érzés, amihez vissza tudtam nyúlni, vissza tudtam kanyarodni, abba a lelkiállapotba, ahogyan kiléptem Babettől, és ez nagy erőt adott, minden egyes „ma sem szültem” nap után.

Görgess lejjebb a galériáért, amelyben 5 könyvet gyűjtöttünk össze a szüléssel, császármetszéssel és a VBAC-vel kapcsolatban.