A barátnőm megette a méhlepényét! Miért egyre elterjedtebb ez a bizarrnak tűnő szokás?

Borítókép: A barátnőm megette a méhlepényét! Miért egyre elterjedtebb ez a bizarrnak tűnő szokás? Forrás: Canva (SandraKavas)
Egy gyermekkori barátnőm úgy döntött, hogy miután világra hozta a gyermekét, a méhlepényét szeretné megenni. Hogyan történt mindez? És milyen okból fogyasztják el a nők a placentát?

A méhlepény egy olyan szerv, ami a várandósság során jön létre. Az érdekessége az, hogy félig anyai és félig magzati eredetű szerv. Legfontosabb feladata a tápanyagokkal és oxigénnel táplálni a babát, valamit hormonálisan segíteni az anyai szervezetet a terhesség fenntartására, a szülésre és a szoptatásra.

De miért akarja valaki megenni a méhlepényét?

Néhány kultúrában hagyományosan elfogyasztották a méhlepényt, ezt a gyakorlat az évszázadok során fennmaradt. Egyes emberek szerint a méhlepény fogyasztása a természet tiszteletének és az új élet becsülésének kifejezése. Néhányan úgy vélik, hogy a méhlepény gazdag tápanyagforrás lehet, mivel tartalmazhat vasat, fehérjét, B-vitaminokat és egyéb tápanyagokat. Azok, akik ezt az álláspontot képviselik, úgy gondolják, hogy a méhlepény elfogyasztása hozzájárulhat a szülés utáni lábadozáshoz és az anya egészségének javításához. Mások szerint a méhlepény fogyasztása segíthet szabályozni a hormonokat, különösen a posztnatális depresszióval küzdő anyáknál.

Forrás: Canva (Paola Tellez)

Hogy tudta elfogyasztani a méhlepényét?

Egyes vélemények szerint azokat a tápanyagokat, amelyek az anyáról a magzatra jutottak a terhesség hónapjai alatt, nem szabad elpazarolni, hisz a méhlepény a szülés után még tartalmazza őket. A placenta pontosan azt nyújthatja, amire az anyának szüksége van, amikor felépül a szülés után, és elkezdi a szoptatást. Meg vannak győződve arról, hogy a varázsgolyó energialöketet ad nekik, serkentheti az anyatejtermelést és még a szülés utáni depressziót is megelőzheti. Néhány nő úgy dönt, hogy a szülés után néhány órán belül gyümölcsturmixban issza meg a méhlepényt, mások egy darabot az ínyükhöz helyeznek fel, hogy onnan szívódjanak fel a tápanyagok

Az egyik gyermekkori barátnőm is úgy döntött, hogy miután világra hozza a gyermekét, a méhlepényét szeretné megenni. Ez a szülés nem Magyarországon történt. Itthon, miután a nő kórházi körülmények között megszüli a placentát, az egy veszélyes hulladékokat tároló fagyasztóládába kerül, azt elhozni az intézményből nem lehet.

A barátnőmék rendszerében más volt a szokás. A kórházból való távozás után nemcsak a babát vitték haza, hanem a placentát is. Otthon átmosták és a sütőben sok-sok óra alatt kiszárították, majd megőrölték. Az őrleményt kapszulába töltötték, amiből minden nap bevett egyet, mint egy táplálékkiegészítőt.

Forrás: Canva (RealCreation)

Mit mondanak az egészségügyi szakemberek a méhlepény elfogyasztása kapcsán?

Az egészségügyi szakemberek és tudósok általában óvatosságra intenek a méhlepény elfogyasztásával kapcsolatban, mivel a méhlepény nem steril, és fennáll a fertőzés kockázata. Emellett nincs megbízható tudományos bizonyíték arra, hogy a méhlepény fogyasztásának valódi egészségügyi előnyei lennének, és egyes esetekben az elfogyasztásra vonatkozó jogi korlátozások is lehetnek. Fontos, hogy bármilyen egészségügyi vagy táplálkozási döntést szakemberrel konzultálva hozzunk meg, és ne felejtsük el alaposan kutatni a témát, mielőtt részt vennénk bármilyen ilyen gyakorlatban.

Forrás

4 érdekesség a terhesség alatti orgazmusról: kattints galériánkra!