JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Még több kullancs lepte el hazánkat

Borítókép: Még több kullancs lepte el hazánkat
A hazai kullancsok fele fertőzött. Az enyhe téli időjárás miatt idén még fokozottabb a veszély.

Biztosan ti is találkoztatok már a kerti munkák, a mezőn, erdőben tett kirándulások kellemetlen és egyben hívatlan vendégeivel, a kullancsokkal. Sajnos az idén a sokat szajkózott védelem, megelőzés még időszerűbb, hiszen az enyhe téli időjárás egyáltalán nem szorította vissza a számukat. Sajnos a hazánk területén élő kullancsok fele fertőzött, de ez a szám az ország egyes területein még magasabbra kúszhat.


Fotó: Pinterest

A fertőzött kullancsok több, mint 90%-a Lyme-kórt terjeszt. A csípés helye körül kialakuló piros kör gyulladást jelez, amellyel azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen a kialakult bakteriális fertőzést gyorsan kezelni kell. A Lyme-kór jól kezelhető, de ez nagyban függ a vérszívás hosszától, a egyén immunrendszerének erősségétől, a kullancs fertőzőképességétől. A Lyme-kórra nincs védőoltás.

A másik, kullancsok által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás, ami viszont védőoltással megelőzhető. Sajnos nálunk nagyon kevés a betegség ellen védőoltást igénylők száma, pedig a védettség kialakulását előidéző injekció már a házi orvosoktól beszerezhető.

Ne feledkezzünk meg háziállataink védelméről sem. Kutyák, macskák kullancsok elleni védelmét többféle nyakörv, csepp szolgálja. Általános tapasztalat, hogy az árán nem érdemes spórolni, az olcsó sajnos általában gyenge minőséget is takar.

Bármerre járunk tavasszal-nyáron, rengeteg bogár akad utunkba. Ahhoz, hogy a gyerekek ne féljenek, ne undorodjanak tőlük, meg kell őket ismertetni a világukkal. Kattints.


Mit tehetünk, hogy a minimálisra csökkentsük a kullancsok esélyeit? Néhány jó tanács:

- Ne sajnáljuk a ráfordítást a védőoltások beadatására.

- Zárt ruházatban, könnyű sapkában, kendőben időzzünk a rizikós helyeken.

- Használjunk kullancsriasztó hatású, pikaridin tartalmú készítményeket. Már homeopátiás készítményeket is lehet kapni, ezeknek nincs mellékhatásuk.

- Természetjárás után azonnal nézzük át magunkat, hiszen a kullancsból a kórokozók csak 4-6 óra múlva kerülnek a szervezetünkbe, így sok mindennek elejét vehetjük.

- Ha kullancsot találunk magunkban, minél előbb távolítsuk el, lehetőleg 48 órán belül, de mindig jegyezzük meg a csípés helyét és idejét.

- A legjobb eszköz az eltávolításra a kullancskiszedő csipesz.

Ti hogyan védekeztek a kullancsveszély ellen?