Természetes antibiotikum-forrás és felveszi a harcot a krónikus betegségekkel szemben: a medvehagyma jótékony hatásai

Mi is az a medvehagyma?
A medvehagyma erősen fokhagyma illatú levelei általában kora tavasszal jelennek meg, és április-májusban virágoznak egész Európában. Nevét érdekes módon arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják ezt az ízletes növényt. Hazánkban elsősorban a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Leveleit alapvetően kora tavasszal, még a virágzást megelőzve szedik, és általában minél frissebben használják fel, hiszen ebben a formában van a legerősebb hatóanyag-tartalma.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a medvehagyma gyűjtésekor elengedhetetlen az óvatosság és a precizitás, ugyanis a medvehagyma könnyedén összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, amelynek mérgező a levele. Azonban jelentős különbség, hogy míg a medvehagyma levelei fokhagyma illatúak, addig a gyöngyvirágé nem.
Miért érdemes fogyasztani?
Nos, a medvehagymát nem csupán fantasztikus íze miatt érdemes fogyasztani, hanem a szervezetre gyakorolt hatásai miatt is. Ugyanis egy természetes antibiotikumként használható gyógynövény, amely tele van vitaminokkal, ásványi-anyagokkal, rosttartalma is kiemelkedően magas, vagyis valódi szuperélelmiszernek számít. Úgy tartják, hogy hatóanyag-tartalma hasonlatos a fokhagymához, azonban a medvehagyma még sokkal több jótékony hatással van a szervezetre. A hatóanyagai közé tartozik többek között: a kéntartalmú allicin, magas az illóolaj-, vas-, magnézium-, mangán-, cink- és szeléntartalma, található benne flavonoid-glikozoid, A- B- C- és H-vitamin.

A medvehagyma különlegessége, hogy számos formában fogyasztható, hiszen a legtöbb ételbe belecsempészhető, akár pesto, akár saláta formájában is, de ehető nyersen is, sőt még isteni finom krémleves is készíthető belőle. Utóbbi receptjéért kattints ide!
Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen fantasztikus hatással van a szervezetre az adott növény. Mutatjuk is, melyek ezek!