A mediterrán diéta előnyei: 8 élelmiszer, amit mindenképp érdemes beépíteni az étrendedbe

Annyi, de annyi fogyókúrás módszerről olvashattunk már, mint égen a csillag. A különböző diéták célja mindig az általános jóllét elősegítése és a testsúlycsökkentés – több-kevesebb sikerrel. De mit szólnál, ha most egy olyan étrendet mutatnánk, ami valóban beválik, ráadásul rendkívül egészséges is? Egy olyat, amit a mediterrán térség népei – például a görögök, a spanyolok vagy az olaszok – nap mint nap örömmel fogyasztanak!
Miért érdemes a mediterrán étrendet választani?
A mediterrán térség hagyományos ízeit és ételkészítési módszereit magába foglaló étrend klasszikus értelemben nem is diétaként fogható fel, hiszen az ottaniak számára egyfajta rutint, egy életmódot közvetít. Az étrend hatásos lehet a krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére, és számos pozitívumot nyújt. Magába foglalja az egészséges zsírokat – különösképp az omega-3 zsírsavakat, a zöldségeket, a friss gyümölcsöket, a hüvelyeseket és olajos magvakat, a halakat, a mérsékelt mennyiségű tejterméket, és természetesen kizárja a cukros, szénhidrátban és ártalmas zsírokban gazdag feldolgozott élelmiszereket.

Mivel a mediterrán étrend korlátozza a telített zsírok és transzzsírok fogyasztását, csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Támogatja az agyműködést és csökkenti a szervezet gyulladásait úgy, hogy felveszi a harcot a szabad gyökök károsító hatásával és az oxidatív stresszel szemben. Mivel előnyben részesíti a telítetlen zsírokat, így a vércukorszintre is kedvező hatással van, és ne felejtsük, hogy a nátriumbevitel korlátozásával csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát is.
Visszafogja a finomított szénhidrátokat – beleértve a cukrot –, melyekről már mind tudjuk, hogy gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, ráadásul semmi értékes tápanyag vagy rost nincs bennük, ellenben rengeteg üres és felesleges kalória. A mediterrán étrend sok olyan ételt tartalmaz, mely bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban, ezáltal támogatja az emésztést, egészségessé teszi a mikrobiomot, és az antioxidánsoknak hála megvédhet egyes rákos megbetegedésekkel szemben. A legújabb kutatások szerint a mediterrán étrend hosszú követésének eredményeképp támogathatjuk a szívünk egészségét, csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amerikai táplálkozási szakértők és az Egészségügyi Világszervezet is elismeri ezt az egészséges táplálkozási mintát.