Alvászavar, száraz bőr? A magas kreatininszint a vese betegségre is utalhat

Borítókép: Alvászavar, száraz bőr? A magas kreatininszint a vese betegségre is utalhat Forrás: Karolina Grabowska/Pexels
Sokan nem tudják, de kreatinin egyike a legalapvetőbb laborparamétereknek, ugyanis gyakorlatilag az izomanyagcsere végterméke, ezt a vese szűri ki a szervezetünkből. Amikor a laboreredményekben vizsgáljuk a mértékét, akkor a vese állapotára lehet következtetni.

Fontos tudni, hogy a kreatinin legnagyobb mennyisége az izmokban található, és szintje függ az egyén izomtömegétől. Ennek oka, hogy a nők, az idősek, a gyermekek és sok esetben a terhes nők kreatininszintje alacsonyabb. Ezentúl előrehaladott májbetegség, elsődleges izombetegség fennállásakor is csökkenhet a szervezet kreatininszintje. Hozzávetőleg állandó mennyiségben termelődik a szervezetben, azonban a keletkező kreatinin mennyisége a kreatininszint függvényében változik. Laborvizsgálat esetén (ez történhet vizeletből és vérből) a következő értékek ideálisak:

  • 0,6-1,1 mg/dl 16 éves és idősebb nőknél és serdülőknél.
  • 0,8-1,3 mg/dl férfiaknál és 16 éves és idősebb serdülőknél.
  • 0,2 vagy több csecsemőknél, az izomfejlődéstől függően.
Forrás: Testalize.me/Unplash
A magas keratininszint akár alvászavart is okozhat.

Mit okoz a magas keratininszint?

A kreatinin jellegzetessége, hogy a vesébe jutva – számos más anyaggal ellentétben – nem választódik ki a vesecsatornákban. A kreatinin vérszintje tehát teljes mértékben a vese szűrletképző tevékenységétől függ, így amennyiben nincs rendben az érték, a vesék sem egészségesek.

Így a kreatinin magas szintje a vese állapotára enged következtetni, amennyiben az eredmények rosszak, akkor általában ezen a területen érdemes vizsgálódni. Ugyanis a keratinin magas szintje utalhat veseelégtelenségre, veseműködési zavarra, de okozhatja húgyúti elzáródás, szívelégtelenség, esetleg dehidratáció vagy szélsőséges diéta is.

Az alábbiakban összeszedtük a legjellemzőbb tüneteket, melyek magas keratininszintre utalhatnak!