Viszlát gyulladások, pattanások és stressz: köszöntsük a nyár bódító illatú slágernövényét, a levendulát!

Borítókép: Viszlát gyulladások, pattanások és stressz: köszöntsük a nyár bódító illatú slágernövényét, a levendulát! Forrás: Unsplash/Léonard Cotte
Lila tömött ültetvények, csodás látvány, lélegzetelállító illat, ez a levendula. Kevés ilyen nyári növény van, mely mindamellett, hogy feltűnő színével a kertek ékkövének számít, még számos jótékony hatással is rendelkezik, hiszen külsőleg és belsőleg egyaránt használjuk testünk minden táján.

A levendula fogalom a „lavare” igéből származik, aminek jelentése: mosni. Az elnevezés feltehetőleg arra utal, hogy a levendulát a belőle kisajtolt olajából ruhák mosásánál és tisztításánál vetették be szerte a világon, illetve mennyei zamatának köszönhetően ezzel illatosították az emberek fürdővizüket. Látható, hogy az árvacsalánfélék nemzetségébe tartozó növény már ősidők óta az emberiség aktív szolgálatában áll. Európába a Rómaiak hozták be, akik számos módón felhasználták, például testükre kenték különböző formákban, fürdővizet illatosítottak vele, nyugtató adalékként használták, és még a földre is ezt szórták illatosításként. Sokrétű használatát spirituális indokokkal is magyarázták, hiszen a hiedelmek szerint a levendula távol tartja a rossz szellemeket és elűzi a gondot a házak környékéről.

Nagyon régóta használják kozmetikai célokra, és évszázadok óta alkalmazzák nyugtató és stresszoldó hatása miatt. Az ókorban a görögök és a rómaiak fürdőik tucatját illatosították vele, Egyiptomban a balzsamozás egyik fő összetevőjeként volt ismert, de sokan tették karjukra is a pestisjárvány ideje alatt, mert úgy gondolták, ellenállóbbá teszi a szervezetüket a világjárvánnyal szemben. Rovarcsípésre, viszketésre és a bőr kiütéseire is előszeretettel alkalmazták – nem csoda, hiszen ezt a jótékony hatását a mai napig élvezhetjük, ugyanis a levendula bizonyítottan csillapítja a különböző bőrproblémákat.

Forrás: Pexels/Elina Fairytale
A levendula jótékony hatásai évszázadok óta ismertek.

Hogyan ültessünk levendulát?

Június a levendula szezonja, hiszen a legtöbb levendula ilyenkor kezd el virágozni, és megörvendeztetni bennünket csodálatos lila virágjaival és elbűvölő csábos illatával. A virágot tavasz és ősz között bármikor elültethetjük, melynek pontosan a nyári szezon elejére kell előbújnia és virágoznia. A legjobb, ha csoportosan ültetjük őket, hiszen úgy érvényesül igazán varázslatos lila árnyalatuk.

Fontos, hogy vízáteresztő talajba tegyük, méghozzá olyan helyre, ahol egész nap aktívan süti a nap, ugyanis egy rendkívül fényigényes, napszerető virágról van szó. A talaj szempontjából bármilyen föld megteszi, viszont a túlzottan vizes, nyirkos közeget mindenképpen kerüljük ültetése során. Ha csodás bokrokban, szerteágazva szeretnénk minden évben gyönyörködni benne, a folyamatos tápozás mellett ajánlott visszametszeni is, melyet megtehetünk ősszel vagy tavasszal. Töveit maximum 50-60 cm-re telepítsük egymástól, és ha sziklakertünk van, gondoljunk erre a mesés növényre is, ugyanis sziklakerti növényként is teljes mértékben megállja a helyét.

Tudd meg galériánkból, melyek a levendula jótékony hatásai!

Alább pedig csodás magyar levendulamezőket mutatunk, ahol szedhetsz ebből a csodanövényből!