A 10 legolcsóbb fermentált étel: csodát tesznek a bélflórával

Borítókép: A 10 legolcsóbb fermentált étel: csodát tesznek a bélflórával Forrás: Any Lane/Pexels
Hallottál már a fermentált ételekről? Érdemes őket fogyasztani, hiszen nagyon jót tesznek az emésztőrendszerünknek, a bélflóránknak, ami pedig a legnagyobb előnyük, hogy nagyon olcsók is, így mindenképpen ajánlott ezeket beépíteni az étrendedbe.

A fermentálás, vagyis az erjesztés, egy ősi technika, amelyet az emberiség évezredek óta használ ételek tartósítására és ízük gazdagítására. Az elmúlt években a fermentált ételek reneszánszukat élik, ugyanis újra hatalmas népszerűségnek örvendenek, nemcsak az ízviláguk miatt, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásaik okán is. De mi is pontosan a fermentálás, és miért érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe?

Mik is azok a fermentált ételek?

A fermentálás egy olyan biokémiai folyamat, amelynek során mikroorganizmusok, például baktériumok, élesztők vagy penészgombák lebontják az élelmiszer összetevőit, például a cukrokat és keményítőket. Ennek eredményeként olyan anyagok képződnek, mint a tejsav, az alkohol vagy különböző gázok. Ez a folyamat nemcsak az élelmiszerek tartósságát növeli meg, hanem egyedi ízeket és textúrákat is eredményez. Ezentúl tartósítja a különböző zöldségeket vagy éppen tejtermékeket, melyek egyébként gyorsan megromlanának. Azért is ajánlott a fogyasztásuk, mivel jótékony hatással vannak a bélflóránkra, illetve segítségükkel gyorsabban helyreállítható a bél mikrobiom egyensúlya.

A szakértők alapvetően azt javasolják, hogy naponta 5-6 alkalommal érdemes fogyasztani kisebb mennyiségű fermentált ételt. Ugyanis ez segíteni fog a gyulladás csökkentésében, illetve támogatja az immunrendszer működését is.

Forrás: Konstantin Klimov/Pexels
A túró az egyik legegészségesebb fermentált étel.

A fermentált ételek előnyei

A fermentált ételek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járnak:

Probiotikumok: A fermentált ételek gazdagok probiotikumokban, amelyek elősegítik az emésztőrendszer egészségét. A jótékony baktériumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát és javítják az emésztést.

Tápanyagok jobb felszívódása: A fermentáció során keletkező enzimek segítik az ételekben lévő tápanyagok lebontását és jobb felszívódását.

Immunrendszer erősítése: A bélflóra egészsége szorosan összefügg az immunrendszer működésével. A fermentált ételek fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek elleni védekezéshez.

Nézzük is, melyek a legolcsóbb fermentált ételek!