A 8 legerősebb gyulladáscsökkentő étel, amivel felveheted a harcot a gyulladásokkal szemben

Borítókép: A 8 legerősebb gyulladáscsökkentő étel, amivel felveheted a harcot a gyulladásokkal szemben Forrás: Pexels/Elle Hughes
A gyulladás szervezetünk fontos válasza és védekezési mechanizmusa egyes káros behatásokra, mellyel az immunrendszerünk reagál bizonyos sérülésekre, fertőzésekre és kórokozókra. Számos dologgal csökkenthetjük a szervezetünkben fellángoló gyulladásokat, például egészséges ételekkel, amik kiváló gyulladáscsökkentők.

Gyulladás akkor következik be a szervezetünkben, amikor valamilyen káros dolog történik odabent. Külső sérülést szerzünk, elkapunk egy vírust vagy valamilyen fertőzést, bizonyos kórokozók kerülnek a szervezetünkbe. Alapvetően a gyulladás rövid távon hasznos is lehet, hiszen egyrészt a szervezet védekező mechanizmusának fontos velejárója, másrészt segítheti a gyógyulást, és támogathatja szervezetünk öngyógyító folyamatát. Hosszú távon azonban krónikus betegségek kialakulásához vezethet, beleérve a szív- és érrendszeri problémákat, a cukorbetegséget vagy éppen az ízületekhez kapcsolható gyulladásos folyamatokat.

A gyulladásokra jellemző, hogy az adott területen megszaporodik a gyulladásos sejtek száma, amit szervezetünk számos jellel próbál a tudtunkra adni, például jellemzően láz vagy az említett terület fájdalmának kíséretében. Természetesen, ha belső gyulladásról van szó, nem mindig vannak érzékelhető tünetek, ilyenkor a probléma felismerése kissé komplikáltabb és sokkal több időt vesz igénybe, mint a külsőleg látható jelek esetében.

Forrás: Unsplash/Amoon Ra

A gyulladás kezelése mindig kulcsfontosságú

Akár látható, akár nem, ha a szervezetben gyulladás áll fenn, az mindig valamilyen problémára próbálja felhívni a figyelmet, így nagyon fontos kezelni azt. Elsősorban nem a gyulladást kell megszüntetni, hanem a kiváltó okot kell feltérképezni, és úgy orvosolni a kialakult gondokat. Természetesen az is lényeges, hogy a gyulladást mielőbb visszaszorítsuk, ennek eléréséhez pedig számos dolgot bevethetünk.

Jó tudni, hogy szervezetünk gyulladásainak kialakulásában és fokozódásában az étrendünknek és az életmódunknak meghatározó szerep jut. A sok transzzsírsav, az egészségtelen ételek, a cukor és az ultrafeldolgozott élelmiszerek például csak fokozzák a gyulladást, így érdemes ezeket a dolgokat kerülni. Sok olyan élelmiszer közül válogathatunk, melyekkel kiváló gyulladáscsökkentő étrendet alakíthatunk ki, hiszen vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően aktív segítői lehetnek a gyulladások kiküszöbölésének.

Olvasd el galériánkból, melyek a legjobb gyulladáscsökkentő ételek!