A 7 leggyakoribb fesztiválbetegség: mutatjuk, hogyan kerülheted el őket!

Borítókép: A 7 leggyakoribb fesztiválbetegség: mutatjuk, hogyan kerülheted el őket! Forrás: Pexels/Wendy Wei
Ha itt a nyár, akkor dübörög a fesztiválszezon! A különböző bulik és zenés programok minden évben a magyarok és a külföldi turisták egyik közkedvelt elfoglaltsága. Óvatosan azonban a fesztiválozással, hiszen, ha nem figyelünk oda, könnyen elkaphatunk valamilyen csúnya betegséget. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el őket!

A nyár olykor a felhőtlen szórakozásról és a bulizásról is szól. Ezek a bulik pedig néha több napig is eltartanak, főleg, ha valamilyen fesztiválon veszünk részt. Az ember ilyenkor elengedi magát, kicsit kirúg a hámból, és néha megfeledkezve saját magáról, átadja magát a fesztiválok őrült hangulatának. Ez pedig nem mindig eredményez jót, hiszen a felelőtlen magatartás könnyedén az egészség rovására mehet.

Mi is az a fesztiválbetegség?

Tulajdonképpen itt nem egy konkrét problémáról van szó, hanem egy átfogó fogalomról, hiszen a fesztiválbetegségek többféle formát ölthetnek. Egy-egy bulis helyről hazatérve ugyanis nem csupán a fáradtság és a kimerültség lehet úrrá az emberen, hanem ha nem figyelünk oda magunkra, egyéb tüneteket és betegségeket is felfedezni vélhetünk magunkon, melyeket valószínűleg a bulik alkalmával zsebeltünk be.

Nem árt tisztában lenni saját korlátainkkal, és sokszor előre felkészülni a különböző nyári szórakozási lehetőségekre, főleg, ha ezek több napig tartanak. Szerencsére, a fesztiválbetegségek amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan mennek is, tehát pár nap alatt ki lehet jönni belőlük, de a legjobb, ha már az elején gondolunk saját magunkra és egészségünkre, és megelőzésképpen bevetünk néhány apró, ám nagyon hasznos praktikát. A szervezetünk és a testünk később meg fogja hálálni, és a parti végét követően újult energiákkal vághatunk neki a további mindennapoknak ahelyett, hogy valamilyen bacitól vagy fertőzéstől szenvedve nyomnánk otthon az ágyat.

Forrás: Unsplash/Krists Luhaers

Személyes higiéniánk és a hidratálás kulcsfontosságú

Mindennek a kulcsa a megfelelő tisztálkodás és a higiéniai szabályok betartása, hiszen a szabadtéri programokon rengeteg por, pollen, füst és egyéb zavaró tényező hathat ránk, nem is beszélve a tomboló hőségről, mely kiváló táptalajt nyújt az egyes gombák és baktériumok elszaporodásának vagy a különböző fertőzések megjelenésének.

A fesztiválbetegségek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a napon és a száraz időben a testünk kiszáradjon, így mindig fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot. Tudjuk, ilyenkor néha megszalad a kezünk az alkoholfogyasztás tekintetében, de az alkohol sajnos egyáltalán nem alkalmas a folyadékpótlásra. A legtöbb alkoholos italban – főleg a különböző hűsítő koktélokban – nagyon sok a cukor is, ami kalória felhasználásunk szempontjából sem túl előnyös. Mindig hűsítsük magunkat megfelelő folyadékkal, melyre a legjobb megoldás a víz és egyéb – cukrozatlan – italok, amik biztosítják szervezetünk folyadékháztartásának ideális fenntartását.

Lássuk, melyek a leggyakoribb fesztiválbetegségek, és hogy hogy kerülhetjük el őket!