A legnagyobb tévedés, hogy hizlal a krumpli: a magas vérnyomás és a sejtöregedés ellen is véd

A burgonya világszerte az egyik legfontosabb és legelterjedtebb élelmiszer növény. Több mint 150 országban termesztik, az éves termésmennyiség pedig 400 millió tonna körülre tehető. Peru és Chile hegyvidékein őshonos, Európában a 16. században kezdett elterjedni, Magyarországon pedig az 1800-as években kezdték szélesebb körben termeszteni, köszönhetően az ingyen szétosztott vetőgumóknak és az adókedvezménynek. Azóta pedig szinte alapélelmiszernek számít, és egy magyar ember évente átlagosan kb. 50 kg burgonyát fogyaszt el, de a portugálok például ennek a háromszorosát.

A krumpli az egyik legegészségesebb zöldség
Annak ellenére, hogy nagyon elterjedt és a magyar konyhának is szerves részét képezi, az utóbbi egy-két évtizedben a burgonyára is ráhúzták az egészségtelen jelzőt. Rengeteg fogyókúrában tiltólistán szerepel a fehér liszt, a cukor és az alkohol mellett, arra hivatkozva, hogy magas a szénhidráttartalma, és gátolja a súlyvesztést. Rossz hírnevét valószínűleg annak köszönheti, hogy már szinte nem is zöldségként, hanem olajban tocsogó köretként vagy csipszként gondolunk rá. Ráadásul fittebbnek titulált rokona, az édesburgonya térhódítása még inkább lejjebb szorította a népszerűségi toplistán a hagyományos krumplit. Ha azonban megfelelően van elkészítve, a krumpli nagyon is egészséges, ráadásul mivel olcsó, sokféleképpen variálható, ráadásul még gluténmentes is, könnyedén beilleszthető a legtöbb étrendbe.