Borítókép: A 6 legnagyobb hiba, amit edzés közben elkövethetsz

A 6 legnagyobb hiba, amit edzés közben elkövethetsz

Hiába a másfél órás megfeszített munka a konditeremben: az edzés inkább árt, mint használ, ha nem figyelsz oda az alábbiakra!

Profi személyi edzők segítségével összegyűjtöttük a hat leggyakoribb és legnagyobb konditermi hibát. Nagyon figyelj tehát az alábbiakra!


Fotó: photl.com

1. Ne végezd mindig ugyanazt a gyakorlatsort!
Kerüld a rutint, törekedj a változatosságra. Ez az élet sok területére igaz, a testmozgásra pedig különösképpen. A konditeremben nem jó robotpilótára kapcsolni. Váltogasd rendszeresen a mozgásformákat és a gyakorlatsorokat, hogy egyenletesen fejlődjenek az izmaid és elkerüld a mélységes unalmat!

2. Szakadj le néha a gépekről!
Kedvenc masináid valóban segíthetnek bizonyos izomcsoportok fejlesztésében, ám nagy hibát követsz el, ha a konditeremben kizárólag csak a gépekre támaszkodsz. Így ugyanis bizonyos izmok megússzák az edzést, mások pedig túlterhelődhetnek. Végezz rendszeresen nyújtást, fekvőtámaszt, felülést, gyakorlatozz kézi súlyzókkal. Ha gépek nélkül elveszettnek érzed magad, kérj meg egy személyi edzőt, hogy rakjon össze a számodra gyakorlatokat! Hidd el, megéri!

3. Ne emelj se túl sokat, se túl keveset!
Ha túl nagy súlyokat kezdesz emelgetni, kiteszed magad a sérülés kockázatának. Ha túl kicsiket, akkor elmarad a kívánt végeredmény. Találd meg a megfelelő nehézséget: olyan súlyokat válassz, amelyekkel el tudsz végezni 15 ismétlést úgy, hogy az utolsó három már nehezedre esik, de még pont kibírod.

--pagebreak--


Fotó: photl.com

4. Ne kapkodj!
Ha már egyszer elhatároztad, hogy áldozni fogsz az idődből a testmozgásra, ne siesd el! Végezd alaposan a gyakorlatokat! Ha csak egy-kettőre túl akarsz esni rajtuk, fennáll a kockázata annak, hogy hibásan végzed el őket – ennek pedig hosszú távon igen káros hatása lehet az egészségedre. Koncentrálj 100%-osan minden gyakorlatra, figyelj a helyes testtartásra, érezd, hogy dolgoznak az izmaid, élvezd a szenvedést és érezd, hogy kitisztul a fejed!

5. Ne csak a látható izmokra fókuszálj!
Az erősítő edzés nem csupán a kockás hasról szól. Rendkívül fontos, hogy azokat az izmokat is megdolgoztasd, amelyek nem látszanak, különös tekintettel azokra, amelyeket ritkán használsz a mindennapi tevékenységek során. Ilyenek például a csípőizmok, a hátizmok, mélyizmok, stb. Fordíts rájuk is némi figyelmet – megháláják majd!

6. Ismerd a tested!
Légy tisztában a képességeiddel, a korlátaiddal, és cselekedj azoknak megfelelően. Ha tudod, hogy nem bírod a meleget, felejtsd el a Bikram jógát, és ne indulj el körbetekerni a Balatont, ha évek óta nem ültél már bringán. Ha sokáig nem sportoltál semmit, fokozatosan lendülj vissza a megszokott formádba – ne feszegesd a határokat, hisz nem tudhatod, mennyit ártasz vele hosszútávon. A lépésről lépésre módszer a testedzésnél is beválik – támaszkodj hát erre!