Meddig járhat futni egy kismama? Tippek és edzéstervek

kismama futás Forrás: Hámori Zsófia
Birta Brigi a Runner's World főszerkesztője jelenleg a kismama futók lelkes táborában gyűjtögeti a kilométereket, tapasztalatait pedig folyamatosan meg is osztja az olvasóival.

Sokan kérdezik tőlem, hogy meddig „lehet” futni várandósan, vagy épp meddig „tervezek”. Nos, ezeket nem lehet pontosan meghatározni: egészen addig lehet kismamaként futni, ameddig jól esik és nem okoz panaszt, tervezgetni pedig ebben az esetben egyáltalán nem lehet, sosem tudhatom, hogy mikor jön el az a pont, hogy már nem kívánja a testem.

Ismerek olyan nőt, aki a kiírt előtti napokban is futott még (oké, nevezzük kocogás-csoszogásnak), olyat, aki már az 5. hónapban abbahagyta, és olyat is, aki amúgy keményen fut, és a két várandóssága közül az egyiknél már az első trimeszterben leállt, a másiknál pedig a 8. hónapban akasztotta szögre a futócipőt. Én jelenleg a 7. hónapban tartok, nyilván nagyon óvatos, rövid kocogásokat végzek csak, és meglátjuk, meddig jutok el ezekkel. Egy biztos, ha picit is úgy érzem majd, hogy már nem esik jól, akkor abban a pillanatban szüneteltetni kezdem a futásokat. Tehát, ha te is épp babát vársz, akkor legyél nagyon rugalmas és spontán, figyelj a tested jelzéseire, és ne erőltess semmit, ami nem jó. Én futás helyett/mellett úszom, erősítek és gyaloglok is, számomra az a lényeg, hogy mozgásban maradjak, mert ettől érzem jól magam, de ha majd az esik jól, hogy pihenjek az ágyban, az lesz.

Addig is, mutatok két kíméletes edzéstervet, amit már nagy pocakkal is könnyedén lenyomhatsz, és mindkettő a séta-futás kombón alapszik:

  1. Bemelegítés: 500m séta
    Fő rész: 5X (800m kocogás – 200m séta)
    Levezetés: 500m séta

  2. Bemelegítés: 5 perc séta
    Fő rész: 5X (7 perc kocogás – 3 perc séta)
    Levezetés: 5 perc séta

Persze, ahogy neked tetszik, változtathatsz az arányokon vagy az ismétlésszámon, mindenesetre jó tesz, ha van benne rendszer, és minden séta alkalmával le tud kicsit nyugodni a pulzus, ha már túlságosan felszökne. Előtte gimnasztikával alaposan mozgasd át a tested, és utána a nyújtás se maradjon el.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást