Az 5 leggyakoribb ok, ami miatt egy kezdő futó elbukik - de tehetsz ellenük!

futás, hiba, Forrás: Pexels.com/Tima Miroshnichenko
Tudod, hogy jó, tudod, hogy hasznos, de akárhányszor nekiindulsz, pár hét után feladod. Mi arra bíztatunk, hogy ezúttal ne tedd - segítünk ehhez most egy kicsit! A Runner's World.hu cikke.

Futni elkezdeni nem egyszerű dolog. Most nem azokról beszélek, akik erre születtek, és pár alkalom után annyira belelendültek, hogy olyan távokat mentek, amilyenekre mások több évnyi kocogással sem képesek. Most azokról van szó, akik, mondjuk ki, nem "hivatalosan" futóalkatok, de kőkeményen küzdenek azért, hogy a futás legyen a sportjuk, vagy épp a futással adják le a pluszkilókat.

Aki nem erre született, és egy idő után sem leli benne örömét, de csinálja, az előtt le a kalappal. Nekik üzenem, higgyétek el, eljön a ti időtök! Sokan viszont nem ennyire kitartók - és bizony hiába kezdik el újra és újra, minduntalan találnak valamit, ami miatt ismét szögre akasztják a futócipőt. Mi lenne, ha ezúttal itt nem hagynád abba, és tanulva a következő 5 leggyakoribb hibából, most rákattannál a futásra?

1. hiba - tervek és célok nélkül futsz

Képzeld el, hogy egy vadidegen városban jársz, és el szeretnél jutni A-ból B-be. Megpróbálnád GPS nélkül? Valószínűleg nem. Tervek nélkül futni nagyjából ugyanilyen. Lehet, hogy elérsz oda, ahová mennél, de nagyon valószínűtlen, hogy megtaláld a legegyszerűbb, leggyorsabb útvonalat - vagy egyáltalán eljuss oda, ahová akarsz.

Terv nélkül az eredmények jobb esetben következetlenek, legrosszabb esetben pedig nem léteznek. Anélkül, hogy látnád a fejlődést, valószínűleg minden alkalommal eltűnődsz azon, miért fáradozol azzal, hogy energiát és időt fektess valamibe, ami úgy tűnik, nem működik.

Valószínűleg hamar csalódni fogsz, és teljesen feladod.

Rory Thomas futóedző szerint is a terv nélküli futás a legtöbb esetben kudarcra van ítélve. Ha nincs elég motivációd, vagy zavar, hogy magaddal szemben nem vagy elszámoltatható, irány a futóedző - de ezen kívül persze más alternatívák is léteznek arra, hogy ne add fel. De első körben a cél a legfontosabb.

futni, futás,
Forrás: Pexels.com/JESHOOTS.com

2. hiba - A futóterved és az életmódod nem összeegyeztethetők

A legtöbb edzésterv szerint a fogyáshoz és az alakformáláshoz hetente 4-5 nap mozgás, futás kell, és nem árt, ha egy alkalom 60 perces. De legtöbbünk számára ez a mennyiség hihetetlenül távol áll a valóságtól.

Mi van, ha folyton küzdünk, hogy este még legyen energiánk, és legfőképp motivációnk az edzéshez? Mi van, ha a családi élet és a munka mellett rengeteg lemondás kell mondjuk az esti futásokhoz? A legtöbb edzéstervvel az a baj, hogy nem alkalmazkodik ahhoz, ami egy átlagember számára megoldható. Pedig épp fordítva kéne lennie: a rendelkezésre álló idő alatt lehetne megtenni, amit tudsz - persze némi lemondásra általában ehhez is szükség van. Mert ha kezdésként betervezel heti 4 edzést, ám az elfoglaltságaid miatt egy idő után 2 lesz belőlük, majd csak 1, akkor ennek a nyomasztó érzés, a lelkifurdalás a vége, majd az, hogy ismét abbahagyod.

Pedig lehetne másképp is: igenis számítanak a rövid futások is, igenis jó, ha 60 perc helyett egy intenzívebb 30 percet szánsz az edzésre, és igenis fontos, hogy okosan tudd alakítani az életmódodhoz a futást. Amellett, hogy a hajnali futásokra bíztatunk, amiket igenis meg lehet szokni, kalkulálj akár a hétvégével is, amikor talán könnyebb reggel elszakadni egy kis időre a családtól.

Hogy mi a többi klasszikus hiba? Olvasd el a Runner's World cikkében!