JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kérdezd Ágnest!

Borítókép: Kérdezd Ágnest!
Bármiről, ami az egészséggel kapcsolatos, érdekel, és szeretnél pontos választ kapni rá...
Kiugrik a szívem a helyéből
Mostanában elég sok konfliktushelyzetbe keveredem a munkahelyemen. A minap még otthon is majd kiugrott a szívem a helyéről a nagy idegességtől. Megmértem a vérnyomásom, ami szerencsére nem tűnt magasnak, de a pulzusszámom 82 volt este 9 órakor is. Okozhat ez gondot?
Kedves Tünde! Jó lenne tudni, hogy a felsorolt tüneteken kívül (idegesség, magas pulzusszám) az utóbbi időben nem fogytál-e, nincs-e hasmenésed, nem vagy-e izzadékonyabb. A megjelölt tünetek alapján első lehetséges diagnózisként a pajzsmirigy túlműködése merül fel. Egy laborvizsgálattal könnyű eldönteni, hogy valóban erről van-e szó, a vérből ugyanis kimutathatók a pajzsmirigyben termelt hormonok (a T4 és az abból keletkező T3), illetve a pajzsmirigy működését serkentő hormon (TSH). Ezeknek szintváltozásai utalnak a pajzsmirigy betegségére. Azt ajánlom, keresd fel a háziorvosodat.

Hagyd ki az elejét!
Többször is előfordult már, hogy vizeletmintát kellett adnom laborvizsgálathoz. Volt olyan orvos, aki mondta, és volt olyan, aki nem, hogy középsugaras vizeletből vigyem a mintát. Mi az a középsugaras vizelet, és van-e jelentősége, ha ahhoz tartom magam? Szerintem ez másoknak is problémát okozhat.
Kedves Juli! A középsugaras vizelet azt jelenti, hogy a mintavétel nem közvetlenül a vizelés megkezdésekor kezdődik, hanem valamennyi pisit ki kell engedni, majd a folyamat megszakítása nélkül oda kell tartani az edényt és megtölteni 8–10 milliliter vizelettel. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a mintavétel pisilés közepén történik. Azért van erre szükség, hogy a húgycsőnyílás környékén elhelyezkedő baktériumok ne kerüljenek bele a vizsgálandó anyagba, illetve hogy a labor ne az előző vizelést követően ott maradt, pangó anyagot elemezze. A módszer csökkenti az esetleges álpozitív vizsgálatok számát. Mintavétel előtt alaposan le kell mosni a szeméremtájékot, férfiaknál a fityma hátrahúzásával, nőknél a húgycsőnyílás felől a végbéltájék felé haladó mozdulatokkal. Kismamák fordítsanak még fokozottabb figyelmet a mosakodásra, náluk ugyanis a megszaporodott hüvelyváladék gyakrabban adhat fals eredményt. Vagyis nagyon is fontos, hogy betartsd a mintavétel szabályait.

Rád nyújtsam a nyelvemet?
Két éve vettem észre, hogy a nyelvem horrorisztikusan néz ki. Nagyon megijedtem és gyorsan elszaladtam orvoshoz, ahol megállapították, hogy térképnyelvem van, és nincs mit tenni vele. Azóta is hol jobb, hol rosszabb, de nagyon zavar, nem merek teli szájjal nevetni. Mit lehetne tenni vele?
Kedves Eszter! Térképnyelv esetén a nyelv egyes részei gyulladásba jönnek, vörös foltokat képeznek az ép nyálkahártya mellett, és ránézésre térképszerű mintázatot adnak. Ez a mintázat változik is attól függően, hogy mely területre terjed ki a gyulladás. A nem is kevés embert érintő rendellenesség eredete igazából ismeretlen, kiváltó okként felmerülnek bizonyos fertőzések, illetve a vas, a cink és a B-vitamin hiánya. Jó hír, hogy az elváltozás jóindulatúnak számít, és nem igényel kezelést, csak esztétikailag és ízérzés szempontjából kellemetlen. A javulást elősegíti, ha fokozottabb figyelmet fordítasz a szájhigiéniára. Próbálkozhatsz nyomelemeket is tartalmazó vitaminkészítmények fogyasztásával.