Mi történik a testünkkel, ha minden nap eszünk kenyeret? 7 jótékony és negatív hatás

Borítókép: Mi történik a testünkkel, ha minden nap eszünk kenyeret? 7 jótékony és negatív hatás Forrás: Gil Goldman/Pexels
A kenyér évszázadok óta az emberiség alapvető élelmiszere. Hatalmas előnye, hogy könnyen beszerezhető és sokféleképpen elkészíthető, ízletes és tápláló, és számos ételhez remekül illik. De vajon a mindennapi fogyasztása valóban jót tesz nekünk? Természetesen a válasz attól is függ, hogy milyen típusú kenyeret eszünk, és milyen mennyiségben. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy milyen hatása van annak, ha naponta fogyasztunk kenyeret. Eláruljuk, bőven van pozitív és negatív hozadéka is!

Fontos leszögezni, hogy a kenyér része lehet az egészséges étrendnek, azonban az elengedhetetlen, hogy a megfelelő típusú kenyeret válasszuk, és azt is mértékkel fogyasszuk. A teljes kiőrlésű kenyér kevés hozzáadott összetevővel jó választás lehet azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni.

Milyen kenyeret érdemes fogyasztani?

A kenyér kiválasztásának során több szempontot is érdemes megvizsgálni. Ezek a következők:

  • Több tápanyag: A teljes kiőrlésű kenyér több tápanyagot és rostot tartalmaz, mint a fehér kenyér, így választása mindenképpen ideálisabb.
  • Kevés hozzáadott összetevő: Válassz olyan kenyeret, amelynek alacsony a nátrium-, cukor- és zsírtartalma. Ezentúl nem tartozik az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába: ezek az előre csomagolt kenyerek, amelyeket érdemes kerülni.
  • Olvasd el a címkét: Figyelmesen olvasd el a kenyér címkéjét, és győződj meg arról, hogy a kívánt összetevőket tartalmazza.
Forrás: Flo Maderebner/Pexels
A teljes kiőrlésű, illetve a kovászos kenyér jó alternatívák lehetnek a fehér kenyér helyett.

A kovászos kenyér jó alternatíva?

A kovászos kenyerek egyre népszerűbbek, ez pedig nem véletlen, ugyanis sokkal egészségesebb, mint a legtöbb kenyér. Ez annak köszönhető, hogy kevésbé feldolgozott, és nem tartalmaz mesterséges összetevőket vagy adalékanyagokat. A kovászos kenyér egészségesebb, ízletesebb és természetesebb alternatíva lehet a hagyományos kenyérfélékhez képest, így mindenképpen érdemes kipróbálni a fogyasztását. Össze is szedtük, hogy milyen jótékony hatásai vannak:

  • Könnyebben emészthető: A fermentációs folyamat során a kovászban lévő tejsavbaktériumok lebontják a glutént, így a kovászos kenyér könnyebben emészthető lehet a hagyományos kenyérhez képest.
  • Alacsonyabb glikémiás index: A kovászos kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér kenyérnek, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli a vércukorszintet, és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak.
  • Tápanyagokban gazdagabb: A kovászos kenyér ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb lehet, mint a fehér kenyér, köszönhetően a fermentációs folyamatnak.

Ennek tekintetében érdemes meggondolni a kovászos kenyér beépítését az étrendünkbe. Az alábbiakban azonban összeszedtük azt, hogy a hétköznapi kenyereknek milyen hatása van a szervezetünkre.

Ilyen hatással van a szervezetedre, ha rendszeresen eszel kenyeret!