Ezt a szezonális zöldséget érdemes most fogyasztani: rákellenes és antioxidáns hatásáról is ismert
Sokan nem tudják, de a kelbimbó szezonja ősszel és télen van, ekkor a legfinomabb és leggazdagabb tápanyagokban az adott zöldség. Ilyenkor a kertekben és a piacokon is könnyedén, kedvező áron beszerezhető. Ennek oka az, hogy a hideg időjárásnak köszönhetően a kelbimbó levelei sűrűbbek és édesebbek lesznek, így még ízletesebb ételeket készíthetünk belőle, mindenképpen érdemes ezért akkor fogyasztani, amikor a szezonja tart.
Miért olyan egészséges a kelbimbó?
Ez a zöldség tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert, védeni a szív- és érrendszert, és csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Miután rengeteg jótékony hatása van, mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A kelbimbó rendkívül sokoldalú zöldség, számos módon elkészíthető. Süthetjük ropogósra a sütőben, párolhatjuk, vagy hozzáadhatjuk levesekhez és főzelékekhez. Kiváló köret húsokhoz és halakhoz, de akár önmagában is fogyaszthatjuk.
A kelbimbó tehát nemcsak egészséges, de rendkívül ízletes is lehet. Az alábbiakban össze is gyűjtöttük a jótékony hatásait. Mutatjuk is, melyek ezek!