Ezt a szezonális zöldséget érdemes most fogyasztani: rákellenes és antioxidáns hatásáról is ismert

Borítókép: Ezt a szezonális zöldséget érdemes most fogyasztani: rákellenes és antioxidáns hatásáról is ismert Forrás: Vanessa Loring/Pexels
Bár jól tudjuk, a gyerekek rémálma a kelbimbó, mégis felnőttként érdemes tenni még egy próbát vele, ugyanis rengeteg jótékony hatása van az adott zöldségnek. Nemcsak ízletes, de tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre szervezetünknek szüksége van. Az alábbiakban össze is gyűjtöttük a jótékony hatásait, mutatjuk, melyek ezek!

Sokan nem tudják, de a kelbimbó szezonja ősszel és télen van, ekkor a legfinomabb és leggazdagabb tápanyagokban az adott zöldség. Ilyenkor a kertekben és a piacokon is könnyedén, kedvező áron beszerezhető. Ennek oka az, hogy a hideg időjárásnak köszönhetően a kelbimbó levelei sűrűbbek és édesebbek lesznek, így még ízletesebb ételeket készíthetünk belőle, mindenképpen érdemes ezért akkor fogyasztani, amikor a szezonja tart.

Miért olyan egészséges a kelbimbó?

Ez a zöldség tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert, védeni a szív- és érrendszert, és csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Miután rengeteg jótékony hatása van, mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Forrás: Vanessa Loring/Pexels

Hogyan érdemes fogyasztani?

A kelbimbó rendkívül sokoldalú zöldség, számos módon elkészíthető. Süthetjük ropogósra a sütőben, párolhatjuk, vagy hozzáadhatjuk levesekhez és főzelékekhez. Kiváló köret húsokhoz és halakhoz, de akár önmagában is fogyaszthatjuk.

A kelbimbó tehát nemcsak egészséges, de rendkívül ízletes is lehet. Az alábbiakban össze is gyűjtöttük a jótékony hatásait. Mutatjuk is, melyek ezek!

Íme a kelbimbó jótékony hatásai!