8 karotinoidban gazdag étel: a szív, a szem és a bőr természetes védelmezői

Borítókép: 8 karotinoidban gazdag étel: a szív, a szem és a bőr természetes védelmezői Forrás: Envato/Kapusnak
A karotinoidok természetes pigmentek, melyek a különböző gyümölcsök és zöldségek színét adják. Bár a zöld színű növényekben is jelen vannak, esetükben a klorofill, azaz a zöld pigment dominál, így nem számottevő a hatásuk. A karotinoidok felelősek a narancssárga, a sárga és a piros színekért. Érdemes minél több – karotinoidban gazdag – élelmiszert fogyasztani, hiszen szervezetünk garantáltan hálás lesz érte!

A vitaminokban és jótékony vegyületekben gazdag karotinoidoknak köszönhetjük sárgás, narancssárgás és pirosas zöldségeink és gyümölcseink szép, élénk színét. Bár ezek a vegyületek a zöld növényekben is jelen vannak, ott inkább a klorofill érvényesül, ami egy különálló vegyületcsoport. Sok leveles zöldségben pl. spenót, kelkáposzta csak akkor tűnik elő a karotinoid, ha főzés, hőkezelés és egyéb folyamatok során lebomlik a bennük lévő zöld klorofill, és „láthatóvá válik” a piros karotinoid. Ezért fordul elő, hogy a főzés során az említett zöldségek például megfakulnak, és veszítve színükből átváltanak sárgás tónusúvá.

Bár többszáz féle karotinoidot ismerünk, az étrendünkben és a mindennapi ételeinkben csak néhány fajta van jelen nagyobb mennyiségben. Legfőbb a béta-karotin, a lutein, a zeaxantin, a likopin és az alfa-karotin. Ezek az áldásos vegyületek fajtájukból fakadóan rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Többek között megkötik a szervezetben a szabad gyököket, ezáltal immunerősítő- és védő hatással rendelkeznek, és kiváló antioxidánsok, melyeknek fontos szerepe van a szív- és érrendszer védelmében, illetve a rákos és daganatos betegségek elkerülésében.

Forrás: Pexels/Adonyi Gábor

A lutein és a zeaxantin támogatja a szem egészségét. Elnyelik a kékfény okozta hatásokat és csökkentik a retina károsodását, illetve az időskori makuladegeneráció kockázatát, tehát áldásosak a kor előrehaladtával járó látásromlással szemben. A béta-karotin az A-vitamin előanyagaként védi a bőrt, támogatja az immunrendszert és kiváló antioxidáns, mely megköti a szabad gyököket – megelőzve a korai sejtpusztulást. Hasonlóképp a likopin, mely lassítja a sejtek öregedését, védi a szívet és csökkenti az egyes daganatok kialakulásának kockázatát. Az alfa-karotinnak hasonló hatásai vannak, mint a béta-karotinnak, sőt, egyes kutatások azt sugallják, hogy még erősebb antioxidánsként támogathatja szervezetünket a krónikus betegségekkel és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával szemben.

Olvasd el galériánkban, mely ételek tartalmazzák a legtöbb karotinoidot!