Soha többé nem fogsz visszahízni, ha ezt a 7 apró dolgot megteszed fogyás után

Borítókép: Soha többé nem fogsz visszahízni, ha ezt a 7 apró dolgot megteszed fogyás után Forrás: SHVETS production/Pexels
A fogyás kemény munka, de sokak számára a legnehezebb feladat a leadott kilók megtartása. A jojó effektus, azaz a fogyás utáni újbóli hízás sajnos gyakori jelenség. De ne csüggedj, vannak hatékony módszerek, amelyekkel megelőzheted a visszahízást és megőrizheted a kívánt testsúlyodat. Az alábbiakban ezeket a gyűjtöttük össze.

Fontos megérteni, hogy a fogyás utáni testsúly megtartása egy maraton, nem sprintelés. Légy türelmes, kitartó, hiszen kizárólag így leszel képes hosszú távú eredményt elérni.

A tartós fogyáshoz elengedhetetlen, hogy ne csak egy időszakos diétát kövess, hanem egy életmódváltás is történjen. Ugyanis a fogyás nemcsak a kalóriabevitel csökkentéséről szól, hanem az életmód egészségesebbé tételéről is. Ahhoz, hogy hatékony, hosszú távú fogyásban legyen részed, szükséged van arra, hogy teljesen megreformáld mind az étkezési, mind pedig mozgási szokásaidat, ezeket a változtatásokat pedig szükségszerű, hogy beépítsd a mindennapjaiba, és tarts ki mellettük.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a drasztikus fogyókúrák gyakran a jojó-effektushoz vezetnek. Annak ellenére, hogy hirtelen valóban többet lehet a segítségükkel fogyni, hosszú távon nagyon hamar visszakúsznak a lement kilók, éppen ezért érdemesebb belőni a heti 0,5-1 kg fogyást. Ez lassabb folyamat, de nagyobb eséllyel vezet tartós eredményhez.

Forrás: Jane Trang Doan/Pexels
Az egészséges táplálkozás és az életmódváltozatás elengedhetetlen a hosszú távú fogyáshoz, súlymegtartáshoz.

Az étrendbeli változtatás az elsődleges

A tartós életmódváltáshoz az elsődleges lépés az étkezési szokásaink megreformálása. Ezek esetén nem is szüksége konkrét diétákat követnünk, az is elegendő, ha ezeket az alapérvényű szabályokat a mindennapjaink részesévé tesszük. Nézzük is, melyek ezek:

  • Növeld a zöldségek és gyümölcsök bevitelét: Ezek az élelmiszerek alacsony kalóriatartalmúak, de rostokban és tápanyagokban gazdagok, amelyek segítenek jóllakottnak érezni magunkat, és rengeteg vitamint tartalmaznak.
  • Válassz sovány fehérjeforrásokat: A sovány fehérjék, mint a csirkehús, hal, tofu vagy hüvelyesek, segítenek megőrizni az izomtömeget a fogyás során. Ezért fogyasztásuk elengedhetetlen.
  • Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek, a cukros italok és a telített zsírok fogyasztását: Ezek az élelmiszerek magas kalóriatartalmúak, de tápanyagokban szegények, és hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, emellett pedig borzasztóan egészségtelenek is.

Az alábbiakban pedig további fontos szokásokat gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy ne kússzanak rád vissza a már leadott kilók. Nézzük is, melyek ezek!

Íme 7 szokás jojó-effektus ellen!