A nők jellemzően hétszer próbálnak kiszállni egy bántalmazó párkapcsolatból, mire ott tudják hagyni a partnerüket!

Borítókép: A nők jellemzően hétszer próbálnak kiszállni egy bántalmazó párkapcsolatból, mire ott tudják hagyni a partnerüket! Forrás: Pexels/Kat Smith
Nincs a világnak olyan pontja, ahol a nőkkel szemben ne követnének el erőszakot. November 25-e az áldozatok előtti tisztelgés és az erőszak felszámolására való figyelemfelhívás napja.

1999-ben az ENSZ emléknappá nyilvánította november 25-ét, mellyel a nők ellen elkövetett erőszakra, nemi erőszakra, családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmét. Ezen a napon a világ számos országban tartanak csendes felvonulásokat.

Magyarországon 1994-ben alakult meg a NANE – a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen szervezet, mely minden évben a Néma Tanúk csendes felvonulással emlékezik meg a nők ellen elkövetett erőszak áldozatairól.

Ma indul a 16 Akciónap kampány

A nők elleni erőszakkal szembeni zéró toleranciát hirdető 16 Akciónap kampány november 25. és december 10. között zajlik világszerte. Magyarországon - a koronavírus után - az eseménysorozat idén kiköltözik az online térből; számos programot szerveznek a kampányhoz csatlakozók, lesz többek között kerekasztal beszélgetés, kiállítás és könyvbemutató.

A kampány kezdőnapján, november 25-én, péntek délután lesz a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk Felvonulás, ami a családon belüli erőszak során/párkapcsolati erőszakkal összefüggésben megölt nőkről és gyerekekről emlékezik meg. Az eseménnyel a döntéshozóknak, a hatóságoknak is üzennek a szervezők:

az áldozatoknak joguk volt, joguk lett volna a biztonságos élethez, a hatékony védelemhez a bántalmazókkal szemben.

Az államnak, a hatóságoknak pedig kötelességük volt, kötelességük lett volna, hogy meghozzanak minden szükséges intézkedést az áldozatok védelme és támogatása érdekében.

Magyarországon milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak, a párkapcsolati erőszak áldozatainak száma. A lakberendezés piacán vezető szerepet betöltő IKEA azért is készített saját kutatást a családon belüli erőszak régiós helyzetéről és megítéséről, hogy felhívja a figyelmet: mindenkinek joga van biztonságos otthonban élni. A reprezentatív kutatás egyik legfontosabb megállapítása: a lakosság kétharmada szerint a családon belüli erőszak a társadalom nagy részét érintő probléma; a megkérdezettek döntő többsége szerint a kérdés nagyobb figyelmet érdemelne. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók körében általános vélekedés a családon belüli erőszakos esetek kapcsán a jogrendszerrel szembeni pesszimizmus és bizalmatlanság. A témában aktív nőjogi szervezetek napi tapasztalatai is alátámasztják ezt a vélekedést.

Erkölcsi állásfoglalás avagy hogyan ‘ítéljük meg’ egy bántalmazott helyzetét és döntéseit?

“Egy bántalmazó párkapcsolatból ma Magyarországon nagyon nehéz kiszállni, elsősorban materiális, de érzelmi szempontból is. Az áldozatok jellemzően egyrészt a hagyományos családi berendezkedés miatt, - férfi a kenyérkereső, a nő végzi a gondoskodási, háztartási munkákat - másrészt a gazdasági erőszak, harmadrészt az áldozatok elszigetelése miatt, gazdaságilag teljes mértékben ki vannak szolgáltatva az elkövetőnek. Így a lakhatásuk is gyakran megoldatlan, nincs hova menekülniük. Emellett Magyarországon nagyon nehezen elérhetőek a kifejezetten nők és nők elleni erőszak áldozatainak szükségleteire reagáló szociális szolgáltatások, így a segítői támogatás is nehezen hozzáférhető- mondja Dés Fanni, a NANE munkatársa.

“Sokszor a környezet is arra motiválja az áldozatokat, hogy maradjanak benne a párkapcsolatban például, mert ez szolgálja a gyerekek érdekeit (ami nem igaz, a párkapcsolati erőszak a közös gyerekek számára is nagyon traumatizáló), így a környezet támogatása is sokszor hiányzik. Mindezek mellett a bántalmazó párkapcsolatok dinamikája is nehezíti az erőszakos kapcsolatokból való kiszállást.

Egyrészt az elkövető leépíti az áldozat önbecsülését, ami miatt gyakran az áldozatok egy időszakra elhiszik azt, hogy képtelenek lennének a partnerük nélkül élni, emellett gyakran a traumás kötődés is kialakul az áldozatokban a bántalmazó párkapcsolat hatására, ami nehezíti az elkövető elhagyását.

De az elsődleges okok nem a pszichológiai okok, melyek a kiszállást gátolják hanem az, hogy Magyarországon nincs egy, az áldozatok szükségleteire reagáló komplex ellátórendszer, ami érdemben segíti őket gazdasági és érzelmi szempontból abban, hogy ott tudják hagyni a partnerüket.

A tapasztalat az, hogy a nők jellemzően hétszer próbálnak kiszállni egy bántalmazó párkapcsolatból, mire ott tudják hagyni a partnerüket a fenti okok miatt.

Ezért az áldozat támogatójaként fontos, hogy türelmesek legyünk még ha nagyon frusztráló is nézni, hogy egy ismerősünket, szerettünket bántják. Próbáljuk megérteni azokat az okokat, ami miatt nehéz kiszállnia a kapcsolatból. Emellett tegyünk erkölcsi állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy nincs rendben, amit csinál vele partnere, de ne siettessük az áldozatot a folyamatban, ott támogassuk ebben a folyamatban, ahol éppen ő tart benne.

Ez azért fontos, mert ha mi is elvárásokat támasztunk felé azzal kapcsolatban, hogy ott kéne hagynia a partnerét egyrészt azt fogja megélni, hogy mi is meg akarjuk mondani neki, hogy mit csináljon, másrészt előfordulhat, hogy egy idő után nem fog nekünk beszélni a párkapcsolatáról, mert úgy fogja érezni, hogy szégyenkeznie kell amiatt, hogy még nem szállt ki a kapcsolatból.”

Milyen programokat érsz el?

A 16 Akciónap kampány keretében lesz a NANE dupla könyvbemutatója. A Svájci Nagykövetség támogatásával, a Gabo Kiadóval közös gondozásban idén újra megjelent Lurdy Bancroft nagy sikerű könyve, ami a családon belüli erőszak áldozatainak és szeretteinek nyújt segítséget. Wendy Maltz A szexuális gyógyulás útján című nagyszerű önsegítő könyve pedig a Hórusz Kiadóval közös munka eredményeként került a magyar olvasók elé.

December 1-jén a Hadik Kávéházban Patkó Ágnes újságíró, Turai Ráhel fordító és Horváth Éva pszichológus fog beszélgetni arról, hogy mikor érdemes önsegítő könyvet kézbe venni és hogyan lehet nekilátni egy olyan nehéz feladatnak, mint a bántalmazó kapcsolatból való kilépés vagy a szexuális gyógyulás. A beszélgetésen arról is szó lesz, hogy milyen formában lehet hasznos a könyv az érintetteknek, illetve a segítőknek.

A kampány kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés sürgősségére, emlékeztesse a döntéshozókat a felelősségükre és az áldozatokkal való szolidaritásra buzdítson.

Érintett vagy?

Ismersz olyat, aki segítségre szorul nemi erőszak, családon belüli erőszak, más erőszakos cselekedet miatt? Hívd a NANE segélyvonalát +36 80 505 101 hétfő, kedd, csütörtök és pénteken 18-22 óra között, kedden 8-12 óra között és szerda 12-14 óra között.

További információk, részletek:

https://nane.hu/

https://nokjoga.hu/

https://16akcionap.org/

A bántalmazásnak sok formája létezik. Nem csak a fizikai erőszak számít annak, de a lelki bántalmazás is.