Honnan tudhatod, hogy zsírt vagy izmot szedtél-e föl?

Borítókép: Honnan tudhatod, hogy zsírt vagy izmot szedtél-e föl? Forrás: Getty Images
Ha az ember éppen nyakig benne van egy fitneszrezsimben, akkor könnyen előfordul, hogy… felszalad rá néhány kiló. Ilyenkor, ugyebár, azzal biztatjuk magunkat, hogy izmot szedtünk fel. De honnan tudhatnánk megállapítani, hogy tényleg így van-e?

Bizony, szinte sosem elegendő információ önmagában az, hogy mennyit mutat a mérleg. Az izomfelszedés nagyon-nagyon jó hír lehet az anyagcsere, az egészségünk és a fogyás szempontjából is. Ám ahhoz, hogy megállapítsd: izmot szedtél-e fel, néhány dolgot tudnod kell. Először is minden test máshogy raktározza a zsírt. Ez genetikai adottságokon is múlik. Egyesek szervezete zsigeri zsírból „spájzol” be többet – ami a hasüregben levő szervek körül található –, másoknál a bőr alatti zsírpárnák makacsabbak, mármint azok, amiket összes is tudsz csippenteni az ujjaid közé.

Ha hetente ötször súlyzózol, mert izmot szeretnél felszedni, jó eséllyel meg tudod mondani, hogy vékonyabbá vagy kigyúrtabbá válsz-e. Az alábbiakban megvizsgáljuk, érdemes-e egyáltalán kitűzni azt a célt, hogy izmot szedjünk fel; min múlik, hogy a testalkatod milyen változáson megy át; és egész pontosan miért nem segít önmagában a mérleg. Nézzétek a galériát: