Így kerüld el az ételmérgezést
Amellett, hogy természetesen nagy hangsúlyt helyezünk a tisztaságra, még egy-két apró trükkel növelhetjük a biztonságot.
Fotó: Photl.com
- Dobjunk ki azonnal minden gyanús szagú vagy küllemű ételt.
- Szigorúan tartsuk be a tárolásra vonatkozó határidőket.
- Az ételt tartsuk forrón vagy hidegen, mert a kórokozók a közepes hőmérsékleten szaporodnak a leggyorsabban.
- A felpuffadt konzervet dobjuk ki.
- A szivacsot vagy mosogatóruhát gyakran cseréljük.
- Nyers hús feldolgozása után mindig fertőtlenítsük a konyhai vágódeszkát.
- Ételkészítés előtt és nyers hússal való bánás után mindig alaposan mossunk kezet. Tegyünk így tüsszentés vagy köhögés után is.
- Ha kezünkön berepedt a bőr vagy sebes, húzzunk gumikesztyűt.
- Csak akkor együnk angolosan készített húst, ha biztosan tudjuk, hogy friss.
- Mielőtt a főtt ételt a hűtőbe helyezzük, alaposan hűtsük le, felhasználáskor pedig jól melegítsük át.
- A mélyhűtött élelmiszert ne a konyhai pulton olvasszuk ki, hanem a hűtőszekrény nem fagyasztós részében.
- Az ételeket kis méretű, jól záródó dobozokban hűtsük vagy fagyasszuk le. Az egyszer már felengedett ételt tilos újrafagyasztani.
- A háziállatokat tartsuk távol az ételtől és az étkezőasztaltól.
- Különösen figyeljünk a gyerekekre, idősekre és a legyengült immunrendszerű betegekre.