Így kerüld el az ételmérgezést

Borítókép: Így kerüld el az ételmérgezést
Az ételmérgezés tünetei a rossz közérzettől, akár az azonnali orvosi beavatkozást igénylő életveszélyig is terjedhetnek, de ha odafigyelünk, a minimálisra csökkenthetjük ennek kockázatát.

Amellett, hogy természetesen nagy hangsúlyt helyezünk a tisztaságra, még egy-két apró trükkel növelhetjük a biztonságot.


Fotó: Photl.com

- Dobjunk ki azonnal minden gyanús szagú vagy küllemű ételt.

- Szigorúan tartsuk be a tárolásra vonatkozó határidőket.

- Az ételt tartsuk forrón vagy hidegen, mert a kórokozók a közepes hőmérsékleten szaporodnak a leggyorsabban.

- A felpuffadt konzervet dobjuk ki.

- A szivacsot vagy mosogatóruhát
gyakran cseréljük.

- Nyers hús feldolgozása után mindig fertőtlenítsük a konyhai vágódeszkát.

- Ételkészítés előtt és nyers hússal való bánás után mindig alaposan mossunk kezet. Tegyünk így tüsszentés vagy köhögés után is.

Mit gondolnak valójában a pasik a lakásodról? Utánajártunk! Kattints.


- Ha kezünkön berepedt a bőr vagy sebes, húzzunk gumikesztyűt.

- Csak akkor együnk angolosan készített húst,
ha biztosan tudjuk, hogy friss.

- Mielőtt a főtt ételt a hűtőbe helyezzük, alaposan hűtsük le, felhasználáskor pedig jól melegítsük át.

- A mélyhűtött élelmiszert
ne a konyhai pulton olvasszuk ki, hanem a hűtőszekrény nem fagyasztós részében.

- Az ételeket kis méretű, jól záródó dobozokban
hűtsük vagy fagyasszuk le. Az egyszer már felengedett ételt tilos újrafagyasztani.

- A háziállatokat tartsuk távol
az ételtől és az étkezőasztaltól.

- Különösen figyeljünk a gyerekekre, idősekre és a legyengült immunrendszerű betegekre.

5 tipp arra, hogy korosztályonként, hogyan vezetheted be a házimunkát a gyerekek életébe