Hogyan kezdj neki a futásnak, hogy örömöt is lelj benne?

kedző futók, szeresd meg a futást, élvezetes futás Forrás: Getty Images
Emma Kirk futóedző kifejezetten kezdők számára ad tippeket ehhez.

1. Összpontosíts az élvezetre

kezdő futók, tippek kezdőknek
Forrás: Getty Images

Sok kezdő esik abba a hibába, hogy túlságosan bekezd futóként. Túl gyorsan, túl sokat vállal, mert gyorsan szeretnének eredményt elérni. Már önmagában az is kérdéseket vet fel, hogy miért kell egy kezdő futónak bármilyen eredményt elérnie belátható időn belül. Sokkal többet ér, ha kezdetben könnyen kocogsz akár csak 2-3 km-t, amihez persze minden alkalommal tehetsz hozzá fél-1 kilométert, de ennél többet nem érdemes az első hetekben. „Ha valaki hirtelen felindulásból kezd futni és fut, amilyen gyorsan és amilyen messzire képes, hajlamos rövid időn belül hátat fordítani ennek a sportnak, mert így valóban nincs benne élvezet.” - mondja Emma. „Keress egy jól strukturált kezdőknek szánt edzéstervet, aminek segítségével célokat fogalmazhatsz meg és persze eredményeket is elérhetsz.”

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

2. Fektess be egy jó futócipőbe

futócipő, tippek kezdőknek, futópad
Forrás: Getty Images

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, az ajánlások nagyon hasznosak, de a futócipő választás nagyon szubjektív, időt kell szánni arra, hogy megtaláld a saját lábadra leginkább valót. „Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő cipő mennyire fontos egy futó számára. Ehhez véleményem szerint nem árt egy lábállás vizsgálatot elvégeztetni" - tanácsolja az edzőnő. „Egy ilyen vizsgálat abban segít, hogy megtaláld a lábformádra és a céljaidhoz leginkább passzoló modelleket.”

3. Ne hagyd ki a bemelegítést