5 dolog, amit minden nőnek tudnia kell arról, hogyan hat a futás a női szervekre

nő, nők, futás Forrás: Unsplash/A.L.
Női futóként fontos, hogy ne csak arra koncentrálj, mit ad neked az edzés, vagy mennyit lehet fogyni tőle, hanem azzal is legyél tisztában, mi történik a női szervekkel futás közben. A Runner’s World cikke.

Amikor fel akarsz készülni egy futóedzésre, valószínűleg olyan dolgokra gondolsz, mint a varrat nélküli zokni, amely megkímél a vízhólyagoktól, vagy a megfelelő szénhidráttöltés, egy pörgős lejátszási lista. Ám ott van a méh, a hüvely, a mellek, amik szintén figyelmet igényelnek. Igen, ez egy kényes téma, hiszen elég keveset beszélünk róla, ám egy biztos: ha a legtöbbet akarod kihozni minden futásodból, át kell gondolnod, hogy a futás milyen hatással van az egész testedre.

Íme öt dolog, amelyet minden női futónak tudnia kell a futás és a női testrészek kapcsolatáról!

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

A folyás normális

Ha futásból úgy térsz haza, hogy a szokottnál sokkal több folyás van a fehérneműdben, ne ess pánikba - mondja Julie M. Levitt, 15-szörös maratonfutó, szülés-nőgyógyász. Bár a futás valójában nem idéz elő megnövekedett hüvelyváladékot, semmi probléma, ha ez megtörténik.

Amikor fizikailag megterheled magad, megnő az intraabdominális nyomás
meséli a szakember.

Ráadásul az olyan gyakorlatok, mint a futás, sokban hasonlítanak például arra, amikor mondjuk egy palack ketchup már kifogyott, de a végén még maradt egy kevés. Ütögetni kell, a lökéstől pedig kijön a maradék - ez történik a testtel is.

Ha a megnövekedett hüvelyváladékot kényelmetlennek találod, a szakember szerint elég egy vékony betét vagy nadrágbélés. Azonban, ha azt veszed észre, hogy a folyás növekedése napokig vagy hetekig folytatódik a futás után, vagy bőrpír, netán viszketés kíséri, akkor az utalhat a pH-egyensúly felbomlására, bakteriális fertőzésre odalent, amivel szakemberhez kell fordulni.

A futás során elszaporodhatnak az élesztőgombák

Ezek a hüvelygomba leggyakoribb kórokozói, az izzadtság remek táptalaj számukra. Egy kemény futóedzésen átlagosan 180-szor dörzsölődnek össze a combok percenként!, ha pedig az izzadság nem szívódik fel mielőbb, akkor az élesztőgombák könnyen elszaporodhatnak, ami fertőzéseket, viszketést eredményez - mondta Alyssa Dweck nőgyógyász. A kockázat viszont csökkenthető a megfelelő ruházattal: izzadtságelvezető vagy DryFit szintetikus ruházattal, antibakteriális anyagokból készült holmikkal.

futás, ruha,
Forrás: Unsplash/ MARK ADRIANE