JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan válassz növényi italt?

novenyi ital Forrás: Getty Images
Bármilyen okból kifolyólag döntesz úgy, hogy a tehéntejet növényi italra cseréled, érdemes körültekintően válogatnod a boltok polcain, hogy megtaláld a számodra legoptimálisabb alternatívát. A Runners cikke.

Az elmúlt években megsokszorozódott a növényi tejhelyettesítő italok kínálata, így már több tucat típus közül tudsz válogatni, de érdemes alaposan megnézned vásárlás előtt a termékcímkét, ugyanis nagy különbségek is lehetnek egy-egy termék között.

Tápanyagtartalom

A tápanyagtartalom nagyon változó az italok közt, hiszen míg egy olajos magból készült verzió inkább zsírt, úgy egy gabonából készült verzió inkább szénhidrátot tartalmaz. Éppen ezért, a zab- és a rizsital edzés utáni szénhidrátpótláshoz jó választás a turmixba, de fogyókúra esetén érdemes számolni a magasabb szénhidráttartamával. Fehérjetartalom szempontjából a szója- és borsóital, ami a leginkább közel áll a tehéntejhez.

novenyi italok, tapanyagtartalom

Van-e benne kalcium?

A legtöbb gyártó tudatosan dúsítja kalciummal a termékeit, viszont mivel ez nem kötelező, így érdemes vetni egy pillantást a csomagolásra, hogy az általad választott termék tartalmaz-e extra kalciumot. Ha nem fogyasztasz semmilyen tej-és tejterméket, válaszd a kalciummal dúsított verziót, és építs be rendszeresen kalciumban gazdag élelmiszereket az étrendedbe - ilyen például a mák, mandula, dió, brokkoli, fodros kel, fehér bab, aszalt füge.

A CIKK FOLYTATÁSÁÉRT KATTINTS IDE!