Hogy mit sportol a gyerek? El se hiszed!

Borítókép: Hogy mit sportol a gyerek? El se hiszed! Forrás: Getty Images
Vannak gyerekek, akik atlétizálnak, úsznak, kosárlabdáznak. És vannak, akik a nem szokványos sportok mellett kötnek ki. Ez is jó, az is jó, a lényeg a mozgás! Mutatjuk milyen, a megszokottól eltérő sportokat tudtok elérni itthon!

Mivel gyerekként magam is több sportot kipróbáltam, majd az egyetem alatt (TF, ma Testnevelési Egyetem) lényegében mindent megismerhettem a gyeplabdától kezdve a sárkányernyőzésig, így az én gyerekeim ’sportszer lerakata’ is csurig van töltve sportszerekkel: korcsolya, sícipő, pingpong, teniszütő és legalább négy féle labda sorakozik egymás mellett. Ezekkel párhuzamosan tai-jitsu-ra, judora, focira, illetve művészi tornára, jazz táncra, showtáncra és atlétikára hordtam őket az elmúlt évek alatt.

Vallom, ha megteheti a szülő -időben, erőben- akkor gyermekét ismertesse meg minél több sporttal.

A hobbiból űzött sport ritmust, rendszert ad, egészségre nevel, kedvezően addiktív, mely rászokás a testet élteti és nem roncsolja.

Érdemes, hagyni, hogy több irányt is kipróbáljon a gyerkőc, hisz így megismeri önmagát, erejét, ügyességét, képességeit és persze korlátait is.

Testnevelői ismeretekkel a tarsolyomban vallom azt is, hogy nincsen fiús és lányos sport. Legjobb egyetemi barátnőm, Regina judo tehetség volt, korosztályának reménysége, majd bajnoka. Számos évfolyamtársam találta meg a sportját, a kicsit sem finomkodó kézilabdában. Ismerek aerobikos fiút, a diszkoszvető lányt is.

A sport nem nemhez kötött

A sport nem nemhez kötött, csak érdeklődésünknek megfelelően és fizikai adottságainkhoz mérten kell választani, és ezt az elvet vegyük alapul gyermekünk sportválasztásánál is, vagyis az ő sportág választásánál!

Mert első és legfontosabb, hogy ő válasszon. Ne a mi álmunk valósuljon meg az ő sportágában!

No de hol kezdjük?

Milyen sportot űzzön a gyermek? Általában a lakóhelyhez közeli sportokkal kezd a legtöbb szülő, így a gyerkőc is. Ha szerencsénk van, akkor pedig több mindent is kipróbálhat a kínálatnak megfelelően.

Fontos továbbá: ha lakóhelyetek közelében nehézkesen elérhető bármi is, ne csüggedj! Futni, focizni, labdajátékot játszani biztosan fog tudni gyermeked és ha valamiben igazán kiemelkedő, akkor ott a tehetség –és az igény- úgy is utat fog törni magának, ne felejtsd!

Galérinkban olyan, itthon még kevésbé ismert gyereksport irányokat mutatok, amik erőnlétben, ügyességben, kihívásban bőven tartogatnak potenciált