Kontrolláld a vacsora mennyiségét és a bevitt tápanyagokat: Íme 7 hiba, melyet az utolsó étkezés során gyakran elkövethetsz!

Borítókép: Kontrolláld a vacsora mennyiségét és a bevitt tápanyagokat: Íme 7 hiba, melyet az utolsó étkezés során gyakran elkövethetsz! Forrás: Pexels/Anna Shvets
Tény és való, hogy a legnehezebb a nap utolsó étkezése alkalmával féket tenni önmagunkra, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy egy fáradt nap után felfalnánk az egész hűtőt. Érdemes azonban a vacsorára is odafigyelni, meg fogjuk látni, hogy szervezetünk (és alakunk) meg fogja hálálni az odafigyelést!

Rossz szokásai mindenkinek vannak. Sokan például az étkezéssel kapcsolatban követnek el egy-egy szarvashibát, melyek mind az egészségükre, mind az alakjukra negatív irányban hatnak. Az evés és a táplálkozás során a vacsora számít a legkritikusabb étkezésnek, melynél, ha nem figyelünk oda, nagyon rossz irányba mehetünk el. Este sokszor képtelenek vagyunk behúzni a féket, és mivel nap közben nem eszünk rendesen, illetve nem tartjuk be a „többször kevesebbet” elvet, hajlamosak lehetünk farkaséhesen beesni a hűtő elé, és mindent felfalni, amit csak megkíván a szemünk. Ez pedig fokozott munkára sarkallhatja a szervezetünket, ugyanis több energiát kell az este folyamán elégetnie, tehát aktív működésbe kell lendülnie. A sok étel (főleg, ha mind egészségtelen), leterheli a gyomrot és a szervezetet, ezáltal az egészséges emésztés útjában áll.

Forrás: Unsplash/Kelsey Chance

Sok üres kalóriatartalmú ételt eszünk este

Egy kutatás rávilágított, hogy a családi vacsorákon felszolgált ételek túlnyomó része mennyire egészségtelen, és még mindig nagyon sokan élünk abban a hitben, hogy a túlzottan feldolgozott élelmiszerek amennyire jól eltelítenek, annyira hasznosak és értékesek egy-egy vacsora alkalmával. A külföldi kutatásban alacsonyabb jövedelmű családoknak kellett videóra vennie, mit fogyasztanak el a nap utolsó étkezése során. A vizsgálódás során leginkább a gyerekek elé tett ételeket figyelték a kutatók, és ellenőrizték a gyümölcsök, a 100%-os gyümölcslék, a zöldségek, a fehérjék, a zsírok, a hozzáadott cukrok és a magas nátriumtartalmú élelmiszerek mennyiségét. Az eredmény magáért beszél: a gyerekek többségben magas fehérje- és nátriumtartalmú ételeket fogyasztottak, és bár voltak elvétve zöldségek is a tányéron, az étkezések közel fele tartalmazott magas hozzáadott cukortartalmú élelmiszert. Kevesen részesítették előnyben a gyümölcsöket és az egészséges hozzávalókat, nem sok gyerek kapott például a tányérjára sötétzöld, vitamindús zöldségeket.

A tanulmányból is láthatjuk, hogy még mindig nem a megfelelő tápanyagokat részesítjük előnyben az este folyamán, ezzel pedig számos kellemetlen tünetet és negatív velejárót zsebelhetünk be magunknak az egészségünk szempontjából. A vacsorák alkalmával nemcsak a tápanyagok milyensége és a vitaminok hiánya a legfőbb hiba, amit elkövethetünk, hanem az is, konkrétan hogyan és milyen gyorsan étkezünk, mennyire változatos az étrendünk, vagy éppen az, hogy a bőség zavarában nem tudjuk eldönteni, mit együnk, ezért gyakorlatilag mindenbe belekóstolunk. Amivel – ha egészséges alapanyagok állnának csak rendelkezésünkre – nem lenne semmi baj, de mivel sok feldolgozott élelmiszert és magas cukor-, illetve sótartalmú ételt eszünk, nem könnyítjük meg a szervezetünk munkáját és az élelmiszer emésztését az este folyamán.

Olvasd el galériánkból, melyek a legnagyobb hibák, melyeket a vacsora alkalmával elkövethetsz!