Helloklimax – Elindult az első klimax program Magyarországon is!

Borítókép: Helloklimax – Elindult az első klimax program Magyarországon is! Forrás: Pexels.com/Andrea Piacquadio, Anderson Guerra, Lisa Fotios
„A helloklimax program egy blogból indult. Egy blogban írtam ki magamból a saját klimaxom többféle betegséget hozó, és az életminőségemet évekre befolyásoló történetét. A helloklimax program a klimaxos nőkről szól és értük született meg. 4 év kutatómunka, 4 év saját megélés, 4 év közös gondolkodás szakemberekkel, 4 év azért, hogy nőtársaim már könnyebben éljék meg a változókort, mint én” – idézi fel a kezdeteket Koch Mária, a program alapítója.

Évről-évre másfélmillió nő érintett menopauzában Magyarországon, és 75 százalékuknál okoz komolyabb tüneteket a változókor. Menopauza alatt megnő a kritikus betegségek kockázata, például a szív-és érrendszeri betegségek vezető halálozási okká válnak a nők körében ebben az életkori szakaszban, de megnő a csontritkulásra, az inkontinenciára és az idegrendszeri zavarokra való hajlam is.
„Az életünk második felét menopauzában éljük le. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen fizikális, mentális állapotban tehetjük meg. Ezért a helloklimax programban a legkorszerűbb módszerekkel, holisztikus szemlélettel nyújtunk támogatást nőtársainknak a klimax változatos tüneteinek enyhítésére.”

A helloklimax program program 3 alappilléren nyugszik. Prevenció, edukáció, támogatás- menopauza előtt, alatt és után. A menopauza nem csak úgy megérkezik, vannak előjelei, amelyeknek a legtöbb nő nem tulajdonít jelentőséget, pedig fontos lenne figyelni rájuk. A prevenciós programban segítünk megismerni a testben zajló folyamatokat, és támogatjuk a nőket a felkészülésben. Megtanítjuk, hogyan érdemes alakítani az életmódot annak érdekében, hogy a szervezet felkészüljön a hormonális változásokra.

Légy kételkedő, kíváncsi, és tájékozódj hiteles forrásokból!

„Nem szerencsés hitet tenni a szomszédasszony csodafőzete mellett és főleg nem szabad összevásárolni mindenféle csodapirulát! A klimaxra minden szervezet másképpen reagál. Ami jó nekem, az nagyon káros lehet neked.

Én abszolút a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy másfél év kitartó keresgélés és rengeteg pénz elköltése után csak a személyre szabott kezelés hozott érdemi változást”

– emeli ki Koch Mária.
Az edukációs programban pont azokat a hasznos és fontos információkat kapják meg a nők, amelyek segítségével felkészülten várhatják a klimaxot, illetve be tudják azonosítani a jelentkező tüneteket.


A weboldalon található helloklimax kvíz segíthet az aktuális klimaxos életszakasz beazonosításában.


Valós támogatásra van szüksége a nőknek klimax alatt

A klimaxról sokat lehet beszélni, de az igazi segítség az, ha megoldásokat is tudunk adni a nők számára. A program támogatás részében a tünetek beazonosítása és - indokolt esetben - az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján kezdődik meg a személyre szabott foglalkozás a nőkkel. A táplálkozás egyedi beállítása és az életmódbeli korrekciók mellett lehetőség van a szexualitással, a hangulatingadozásokkal és stresszel kapcsolatos elakadások kezelésére is.
A támogatás részét képezik a különböző előadások, ahol témaszakértők szólalnak meg klimax témában, illetve workshopokon és webinárokon vehetnek részt az érdeklődők.

Forrás: hlloklimax - Koch Mária

A környezet hozzáállása is sokat javíthat, vagy ronthat a klimaxos nő életminőségén, főleg pszichésen.

A család és a munkahelyi közösségek sokat tehetnek azért, hogy tabumentesen és elfogadóan viszonyuljanak ehhez a nehéz életkori szakaszhoz. A helloklimax program kiemelten foglalkozik a munkahelyek számára nyíló prevenciós, edukációs és támogatási lehetőségekkel, akár CSR programok keretei között is.
Nagy kihívás a kommunikációs szakadékot átívelve egy platformra helyezni a társadalom szereplőit azért, hogy tabuk nélkül, őszintén és empatikusan lehessen végre beszélni a klimaxról.

„A lehető legrosszabb, ha egy nőnek szégyellnie kell magát, amikor verejtékezik, vagy ájulás környékezi a magas pulzusa miatt. Márpedig sokan még mindig úgy vélik, hogy a nőnek nincs más dolga, mit eltűrnie a klimaxxal járó kellemetlenségeket. Ezzel a szemlélettel sürgősen szakítani kell, mert idejét múlt és csak ront a helyzeten. Nálunk a programban nincsenek tabuk, csak őszinte beszélgetések” – emeli ki Koch Mária.

Ilyen komplex klimax program nem volt még nálunk, éppen ideje volt, hogy elinduljon.

Az egyes programelemeket a klimax területén nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek vezetik. A funkcionális táplálkozási tanácsadó, okleveles táplálkozásterapeuta, mentálhigiénés szakember, stresszkezelésben járatos tréner, illetve coach alkotta csapat mögött laboratóriumi, és több szakterületet (endokrinológia, nőgyógyászat, belgyógyászat, diabetológia) felölelő orvosszakmai háttér áll.
A programban részt vevők egy zárt, intim közösség tagjaként is megoszthatják egymással a tapasztalataikat.
„Ilyen, a szervezetet komplex egységben kezelő, a tünetek valós okait feltáró és arra személyre szabott megoldásokat nyújtó program eddig még nem létezett. Nagyon is időszerű, hogy a nők végre megkapják azt a támogatást, amit megérdemelnek változókorban azért, hogy esélyük legyen önmagukat felvállalva megélni a klimaxot és az életük további évtizedeit” – emeli ki a programalapító.

Nem kell parázni a klimaxtól

Túlkomolykodni, túlgondolni és félni egyáltalán nem kell. Némi tudatosság, önmagunkra figyelés és nyitottság a változásra azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy képben legyünk, amikor beköszönt a klimax.
„Érdemes úgy tekinteni a klimaxra, mint egy biztosan bekövetkező életeseményre, éppen ezért fel is lehet rá készülni és szakértő támogatást kérni, amikor túlmutatnak a tünetek rajtunk. Azt szoktam mondani, hogy vártalak, vagy sem, de ha már itt vagy, hello, klimax, én szeretném akkor is jól érezni magam, amikor megérkezel!” – tanácsolja Koch Mária.

Galériánkban nézegess képeket a csodálatos Helen Mirrenről