Egy élelmiszer, ami a rákmegelőzés kulcsa lehet: heti két alkalommal érdemes fogyasztani ezt a csodát!

Borítókép: Egy élelmiszer, ami a rákmegelőzés kulcsa lehet: heti két alkalommal érdemes fogyasztani ezt a csodát! Forrás: Valeria Boltneva/Pexels
A halfogyasztás jótékony hatásairól rengeteg kutatás zajlott az elmúlt időszakban, ugyanis a brit szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy például a mediterrán étrend, illetve a halas ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az egészségtudatos, változatos és nem utolsósorban tápanyagdús étkezés rendkívül fontos, így érdemes olyasfajta étrendet kialakítani, mely halételekben gazdag, ugyanis minimum hetente kétszer a tányérunkra kellene kerülnie a tengeri finomságoknak.

Érdekes kutatás született a témával kapcsolatban, ugyanis az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának legutóbbi kutatásából kiderült, hogy ha több halat fogyasztanánk, azzal jelentősen csökkenne a rák kialakulása, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Éppen ezért fontos lenne az omega-3 és az omega-6 zsírsavakban gazdag halételek rendszeres fogyasztása, hiszen számos jótékony hatásuk van a szervezetre. A britek esetében egészen konkrét adatokkal álltak elő, ugyanis átlagosan heti egy alkalommal fogyasztanak tengeri ételeket, ám a kutatók úgy tartják, hogy abban az esetben, ha két adagra nőne az említett mennyiség, akkor országos szinten 4900 cukorbetegséget és 18 000 rákos megbetegedést lehetne megelőzni, kiváltképpen a vastagbél-, végbél-, tüdő-, és petefészekrák esetében.

Ezentúl a kutatók a kagylóhús fogyasztását is határozottan ajánlják, mely csökkentheti az elhízást, és kordában tarthatja a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a gazdasági válság, illetve a megélhetési költségek növekedése miatt sokan nem tudnak olyan magas minőségű élelmiszerekhez hozzájutni, mint amilyenek a drágább halak, vagy a tenger gyümölcsei. Azonban a halak jótékony hatásai már az megfizethető áron beszerezhető szardínakonzervek rendszeres fogyasztásával is érvényesülhetnek.

Forrás: Terje Sollie/Pexels
A halas ételek és a tenger gyümölcsei valódi csodaszernek számít.

Milyen jótékony hatásai vannak a halételeknek?

A hal egy könnyen emészthető élelmiszer, így kiváló választás lehet azok számára, akiket megvisel a nehezebb ételek fogyasztása. Ezentúl a halak hozzájárulnak az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működését is támogatják, illetve energiát adnak a szervezetnek. Rendkívül gazdagok omega-3-zsírsavakban és elsőrangú fehérjeforrások, ami egyenesen nélkülözhetetlen a sejthártya felépítéshez, a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. A halak hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, és a szervezet gyulladásos folyamatainak a mérsékeléséhez. Ezentúl gazdagok jódban, kalciumban és különböző ásványi anyagokban is.

Kiválóan táplálják a bőr és a haj szépségét, ezentúl támogatják a csontok erősségét, hiszen gazdagok vitaminokban.

Az alábbiakban pedig 8 ételt hoztunk, melyek fogyasztásával megelőzhető a rák kialakulása!