Ha átmész egy ajtón, újraindul a memóriád

Borítókép: Ha átmész egy ajtón, újraindul a memóriád
Megdöbbentő felfedezésre jutottak amerikai kutatók.

Internetes bóklászásaink során igen vicces pszichológiai kutatásra bukkantunk. Még 2011-ben született meg a furcsa tanulmány, amire egyetemi kutatók (az indianai Notre Dame egyetemről) hosszú-hosszú órákat áldoztak a munkaidejükből. De hogy mit is kutattak? Hát azt, amint mi már réges-régóta tudunk: ha átmész egyik szobából a másikba, azonnal elfelejted, miért is indultál. Ismerős?


Fotó: Loris Rizzi/500px.com

Idézzük csak fel a helyzetet! Békésen dolgozgatsz az íróasztalodnál, és megszomjazol. Elindulsz a konyhába egy pohár vízért, de amikor belépsz a helyiségbe, gondolkoznod kell, mit is keresel ott tulajdonképpen. Ugye neked is volt már hasonló tapasztalatod?
Az egyetemi kutatók ezt a jelenséget vizsgálták - tudományos bizonyítékot szerettek volna találni a létezésére. És persze, hogy találtak! A jelenség valódi! Sőt, úgy tűnik, nem csupán a való világban, de a virtuális térben is azonnali felejtést idéz elő az, ha átmegyünk egy ajtón.
A kísérletben résztvevőknek egy általuk kiválasztott tárgyat kellett átvinniük egyik pontból a másikba úgy, hogy szállítás közben ez a tárgy dobozban volt, tehát a szállító mozgás közben nem látta magát a tárgyat. A résztvevőknek hol egyik szobából kellett a másikba menniük, hol pedig ugyanabban a helyiségben átvinni a tárgyat A pontból B pontban. A megtett távolság azonos volt mindkét esetben. Miután elindultak, megkérdezték őket, mi van a dobozban. Meglepő módon, a kísérleti alanyok sokkal hosszabb ideig gondolkodtak a válaszon, miután átléptek egyik helyiségből a másikba, mint amikor egy szobán belül mozogtak. Ugyanezt a gyakorlatot elvégeztették velük a virtuális térben is, számítógépes szimulációval, és ugyanazt az eredményt kapták.
Sajnos a jelenségre nem találtak tökéletes magyarázatot, csak találgatják, hogy az új helyszín, az ajtón való áthaladás valahogy újrabootolja a memóriánkat. Tanulság? Költözzünk stúdiólakásba, és ahol lehet, kerüljük az ajtókat!