JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Sokat köhög a gyerek este? Nem biztos, hogy megfázott! Ezek a gyerekkori reflux tünetei

Borítókép: Sokat köhög a gyerek este? Nem biztos, hogy megfázott! Ezek a gyerekkori reflux tünetei Forrás: Unsplash/Annie Spratt
Ha egy kisbaba sűrűn bukik, szülőként az ember általában orvoshoz fordul, majd bebizonyosodik; a kicsinek refluxa van. A gyomorproblémák felnőtt korban is igen jellegzetes tünetekkel járnak, ám egy kisgyerek esetében olykor nehéz rájönni, mi is a baja igazából. Ha a lenti tüneteket tapasztaljuk, gondoljunk a refluxra, mert komoly problémákat is okozhat.

A reflux egy olyan betegség, amikor a savas gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe, onnan pedig a torokba kerülve kellemetlen tüneteket okozhat. Pici gyerekeknél – főként csecsemőknél – ez nagyon sűrűn előfordul, hiszen a babáknál ez egyfajta életkori sajátosság. Oka, hogy a gyomor záróizmai még fejletlenek, így ez a folyamat tulajdonképpen részben természetesnek mondható, hiszen az idő múlásával, egy éves korra a refluxos problémák megszűnnek, mert a picik hamar kinövik. A refluxos babáknál gyakori az anyatej vagy a tápszer bukása, a sírás, étkezés utáni diszkomfortérzet, hasi puffadás és fájdalom vagy a gyakori ébredések éjszaka.

A reflux gyakran már kisgyermekkorban előjön

Hiába növik ki a gyerekek a refluxot, kisgyermekkorban ismét visszatérhet ez a kellemetlen betegség. A kicsiknél is hasonló a kiváltó ok; a gyomor és a nyelőcső találkozásánál található záróizom nem funkciójának megfelelően működik. Ezáltal a gyomortartalom a nyelőcsőbe folyik vissza, számos kellemetlen tünetet produkálva. A tünetek más problémákra is engedhetnek következtetni, így olykor későn derül ki csak, hogy egy kisgyereknek refluxa van. Sokszor a szülő teljesen másra gondol a különböző felmerülő problémák során, és csak hosszas vizsgálatok után derül fény az igazi okokra.

Hogyan előzhetjük meg és lehetünk úrrá a betegségen?

Fontos, hogyha refluxot állapítottak meg gyermekünknél, vezessük be a kis adagokban történő étkezést, és a napi többszöri táplálkozást. Ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél, úgy a kisgyerekeknél is lényeges, hogy kerüljük a túlzottan zsíros és a fokozottan fűszeres ételek fogyasztását, ugyanis ezek csak súlyosbítják a problémákat.

Forrás: Pexels/Cottonbro Studio

A nagyon édes és a fokozottan cukros édességek szintén csak rontanak a helyzeten, mert bánthatják a gyomrot, a nyelőcsövet, és tovább irritálhatják a kicsik nyálkahártyáhát. Mindezek által pedig fokozódhat a gyomorsav-termelődés, ami szintén további problémákat szülhet.

Szakemberek úgy vélik, fontos, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 óra el kell teljen, hogy a gyomor meg tudja nyugodtan emészteni az elfogyasztott falatokat. Az is nagyon hasznos tud lenni, hogyha megemeljük a gyerek párnáját, kb. 30 fokkal magasabbra, hiszen a megfelelő alvópóz segítségével biztosítjuk, hogy ne törjön fel a gyomorsav gyermekünk torkába és nyelőcsövébe.

Nehéz helyzetben van ilyenkor az ember, ugyanis a gyerekeknél nem lehet olyan mértékű savlekötést vagy fájdalomcsillapítást alkalmazni gyógyszerek formájában, mint a felnőtteknél. Egy gyerek gyógyszerfogyasztására és annak mennyiségére más szabályok vannak érvényben. Semmi esetre se adjunk önhatalmúlag saját savlekötőnkből gyermekünknek, ugyanakkor ügyeljünk étkezése mennyiségére és milyenségére. Ma már vannak különböző teakeverékek gyermekek részére is, melyek biztonsággal alkalmazhatóak, és a tünetek csökkenthetőek általuk. Figyeljünk az elhízás veszélyére és a szénsavas üdítők csökkentésére, mert a gyermekkori reflux kialakulásában a nagy testsúly és a különböző szénsavas italok szintén szerepet játszhatnak.

Tudd meg galériánkból, melyek a gyermekkori reflux főbb tünetei!