Fülcsengést válthatnak ki a COVID-vakcinák?

Borítókép: Fülcsengést válthatnak ki a COVID-vakcinák? Forrás: Getty Images
Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi központja, a CDC nem talált kapcsolatot a vakcinák és a kialakuló fülcsengés közt, de a tudósok egy része szerint folytatni kellene a vizsgálatokat.

A koronavírus-fertőzés egyik ismert következménye lehet a fülcsengés, fülzúgás, vagy más néven tinnitus. Most viszont a világ egyik legjelentősebb oltóanyag-kutatója és a Vaccine című orvosi folyóirat főszerkesztője, Gregory Poland azt állítja, ez a COVID-19 elleni vakcinák következményeként is kialakulhat. A tudós is azon több ezer ember közé tartozik, akiknél az oltás után alakult ki a fülcsengés.

Olyan volt, mintha valaki fogott volna egy sípot, és hirtelen elkezdte volna a fülembe fújni
emlékezett vissza Poland, hozzátéve, hogy akkor autót vezetett, és ijedtében majdnem áttért a szembe jövő sávba.

A koronavírus-fertőzés miért okozhat tinnitust?

Számos tanulmány dokumentálta, hogy a COVID-fertőzés fülzúgást okozhat, írja a Nationalgeographic.com. Kutatások kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus képes megfertőzni bizonyos sejttípusokat a belső fülben. Viszont ez sem bizonyítja a COVID-19 elleni vakcinák és a fülzúgás közötti kapcsolatot.

És bár tudományos munkák eredményei is utalnak arra, hogy lehet kapcsolat a COVID-19 elleni vakcinák és a súlyos fülzúgás ritka esetei között, illetve csak az Egyesült Államokban több mint 16 000 ember számolt be arról, hogy a COVID vakcinát követően fülzúgás lépett fel nála, az amerikaiak járványügyi központja, a CDC szerint, idézzük: „nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy indokolt legyen egy járványügyi vizsgálat elindítása”.


„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez előfordul, de a fülzúgás gyakori állapot, amelynek számos oka és kockázati tényezője lehet” - mondta a CDC szóvivője, hozzátéve, hogy azért továbbra is figyelemmel kísérik a dolgok alakulását.

A tudósok egy része azt szeretné, ha a CDC folytatná a vizsgálatokat. Míg mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a fülzúgással, illetve tágabb értelemben a halláskárosodással és a COVID-vakcinákkal kapcsolatos kutatásokból egyelőre nincs túl sok, azok is ellentmondásosak és főleg esetjelentéseken alapulnak.

Forrás

A lenti galériánkban 8 dolgot mutatunk be, amit a COVID megváltoztatott az életünkben: már senki sem csinálja őket.