Kondibérletet egy frissen szült anyukának? Most komolyan?

friss anyuka,barátnő,ajándék Forrás: Getty Images
Vajon jó ötlet-e egy újdonsült anyukának kondibérletet ajándékozni? Hát, most, amikor Schobert Norbi kijelentette, hogy a nőknek feltétlenül meg kell tartaniuk „a lánykori súlyukat” a szülés után, az ilyen ajándék elfogadásához olyan elképesztően jó humorérzék kell, amilyen talán senkinek sincs, nem igaz? Vagy lepjük meg inkább egy csodaszép cserepes virággal ? Kívülállóként sokszor nehéz eldönteni, milyen gesztusokkal tudunk valódi segítséget nyújtani frissen szülővé vált barátainknak – és melyek azok, amikkel valójában csak többet ártunk, mint használunk.

Mikor tavaly nyáron az egyik legjobb barátnőmből anyuka lett, a barátok és családtagok valódi ajándékcunamival árasztották el a friss szülőket. Volt ott minden, a pelenkatortáktól kezdve a mókás rugdalózókig, sőt akadt olyan távoli rokon is, akik egy hatalmas csokor virággal állított be, kifejezetten az újdonsült anyuka számára. A virágok pedig szó se róla, gyönyörűek voltak. Egészen 24 óráig. A barátnőm és a párja ugyanis annyira el volt foglalva a vendégek szórakoztatásával, na meg persze a baba körüli teendőkkel, hogy konkrétan vízbe tenni is elfelejtették… Szerencsétlen csokor el is fonnyadt másnapra.

Dóra barátnőm néhány nappal később mesélte el nekem a sztorit és azon nyomban lelkemre kötötte, hogy ezek után eszembe se jusson nekik növényt vagy bármilyen más élőlényt ajándékba vinni. Mint mondta, a baba mellett magukat is alig tudják életben tartani, úgyhogy bármennyire kedves is a gesztus, jelenleg minden plusz felelősséget a háta közepére kíván.

A virágok tragikus halála azonban nem volt hiábavaló. Az eset ugyanis egy olyan jelenségre világított rá, amiről az anyák maguktól nem sokszor beszélnek: bár a tárgyi ajándékok (ne adj isten élőlények) valóban nagyon figyelemre méltók tudnak lenni, az újdonsült anyukák többsége mégsem feltétlenül ezekre vágyik. Ha szülők közeli barátai, vagy családtagjai vagyunk sokkal többet tehetünk értük, ha két cserép krizantém helyett tettekben, apró figyelmességekben mutatjuk ki a szeretetünket.

Tanulva a virágot ajándékozó rokon hibájából jól ki is faggattam Dórit, hogy segítségével összeállíthassak egy szeret-nem szeret listát. Lássuk, melyek azok a praktikus apróságok, amikkel valóban könnyíthetünk a friss anyukák és apukák életén, és mik azok, amiket inkább most rögtön verjünk ki a fejünkből.

Meglepi ebéd

Egy friss anyukának/vagy apukának – főleg, ha egyedül marad otthon – az első hetekben gyakorlatilag fürdeni sincs ideje, az olyan úri huncutságra pedig, mit a sütés-főzés valószínűleg csak álmában mer gondolni. A főzésbe ráadásul a másik szülő sem nagyon tud besegíteni, hiszen ő a babázás helyett a munkahelyén robotol, hazaesve pedig valószínleg inkább a kicsit fürdeti meg, mint hogy összedobjon egy almás pitét. Azt hiszem nem is kell tovább magyarázni, hogy miért is lehet jó ötlet drága virágcsokor helyett mondjuk egy meleg ebéddel meglepni az anyukát. Ha olyan viszonyban vagytok, és tudod, hogy nem fogsz a baba körül ugráló szülő agyára menni, akkor a hozzávalókkal felszerelkezve ugorj át hozzá, és készíts neki valami finomságot babapesztrálás közben. Remélem mondanom sem kell, hogy az ebédfőzés végeztével a mosogatás is a te feladatod lesz…
Az sem probléma, ha nem vagy egy született konyhatündér! Rengeteg ebéd házhozszállító cég működik már az ország minden táján, és ha tudod, hogy a barátnődnek mik a kedvencei, akkor egy komplett heti menüt is összeválogathatsz neki.

friss anyuka,főzés
Forrás: Getty Images

Dicsérő szavak

Egy friss anyuka élete rengeteg döntési helyzettel és bizonytalansággal van tele. Senkiből sem válik egyik napról a másikra mintaanya – létezik egyáltalán ilyen? –, időről-időre hibázni kell ahhoz, hogy a hibákból tanulva szépen lassan belerázódjanak az új élethelyzetükbe. Ami neked, mint támogató barátnőnek, családtagnak ilyenkor a feladatod, hogy lelkileg ott legyél mellette, biztasd, és megerősítsd abban, hogy jól csinálja, amit csinál.

Ne kérdezd, csináld!

Próbálj meg kevesebb nyitott kérdést használni. Ha valamiben segíteni szeretnél, ajánlj fel inkább egy eldöntendő alternatívát. Az olyan kérdések ugyanis, mint hogy „Mit tehetek érted?” „Miben segíthetek” túl nagy feladatot adnak az anyának, akinek a feje valószínűleg így is állandóan tele van a tennivalókkal, semmi szüksége nincs tehát arra, hogy még neked is feladatokat találjon ki. A cél, hogy minél kevesebb döntést kelljen meghoznia, próbálj meg hát minél konkrétabb lenni. Például: „Az jó, ha elmosogatom az edényeket?” „Sütöttem nektek sütit, mikor vihetem át?”

És most lássuk, mi az, amivel biztosan nem könnyíted meg egy édesanya életét…

A kondibérlet például nem ajánlott

Szülés után néhány héttel, (vagy néhány hónappal) nem a legkedvesebb dolog kondibérletet adni egy nőnek. Igen, valószínűleg van még rajta egy kis súlyfelesleg, de! Egyrészt neki kell eldönteni, hogy egyáltalán meg szeretne-e tőle szabadulni, másrészt pedig, megint csak neki kell eldönteni, hogy mikor szeretne a cél érdekében lépéseket tenni. Ne hozd kellemetlen helyzetbe egy ilyen ajándékkal.

Váratlan látogatások

Lehet, hogy a baba születése előtt bátran beugrottatok egymáshoz akár bejelentés nélkül is, az idők azonban változnak. Egy csecsemő mellett nem váratlan látogatókra, hanem napközbeni lopott szundikra lesz szüksége. Ha segíteni szeretnél neki, vagy csak egyszerűen társaságra vágynál, mindig beszélj meg vele jó előre egy időpontot.

Kéretlen jótanácsok

Kedves újdonsült anyuka! Készülj fel rá: mindenki jobban tudja majd nálad, hogy mi kell a gyerekednek. Legyen szó a saját édesanyádról, nagymamádról, barátnőidről, munkatársaidról, vagy arról az utcán szembe jövő idős néniről, aki elhivatottan próbálja majd megmenteni gyerkőcödet a háti hordozás veszélyeitől. A gyereknevelés ugyanis tipikusan olyan témakörök, amiről mindenkinek van véleménye, sőt nemcsak véleménye, hanem minden problémára, nehézségre valami tuti tippje is. És te, kedves segítőkész barátnő/rokon! Biztos vagyok benne, hogy a jó szándék vezérel, sőt az is lehet, hogy a tanácsaid egyébként tök hasznosak. De! Már maga az anyaság is egy rendkívül megterhelő feladat, a kéretlen jótanácsaid pedig csak idegesítők, fárasztók lesznek. Főleg, ha azok valójában csak tanácsoknak álcázott kritikák… A lényeg tehát: akkor adj csak tanácsokat, amikor a másik kifejezetten kéri.

Olvass még a témában: