Forró tea nyáron? Bizony!

Borítókép: Forró tea nyáron? Bizony! Forrás: StockSnap
A legnagyob badarságnak tűnhet, pedig van benne logika.

Emlékszem, gyerekkoromban az egyik barátnőméknél voltunk és a kertben játszottunk. Épp a pótnagymamijuk vigyázott rájuk, akit én is szerettem és ismertem. Egyszer csak behívott minket az udvarról és mondta, igyunk egy kicsit, mert nagyon meleg van, ilyenkor sokat kell inni. És mindenki elé lerakott egy forró bögre citromos mézes teát…Mi meg 10 évesen csak pislogtunk a bögrékre, egymásra és a pótnagyira, hogy ez most komoly? És komoly volt, milyen igaza volt!

Elmesélt nekünk egy igazi varázslatba bújtatott történetet a sivatagi emberekről, akik napközben elviselhetetlen forróságban élnek és bizony egész nap meleg teát isznak. Segít nekik a hőmérséklet leküzdésében, és miután nagyobb lettem és megértettem a biológiai mikéntjét ennek a szokásnak, bizony nagy értelmet nyert.

Akármennyire is jól esik nyáron egy finom hűsítő ital, hideg gyümölcsleves, ezek a praktikák csupán perc percre nyújtanak megoldást a meleg elviselésére, utána újra melegünk lesz, izzadni kezdünk, bizony van, hogy jobban is akár, mint előtte. Ez azért van, mert a testünk célja az, hogy megtartsuk a benti 36 fokos ideális, egészséges hőmérsékletet. Tehát ha lehűtjük azt belülről, a kinti melegre sokkal hevesebben fog reagálni, mint előtte. Be kell csapni a saját testünket.

Amint megiszunk egy bögre forró italt, a szervezetünk belülről ugyan felmelegszik, de a kinti forróságot ezért sokkal elviselhetőbbnek érzékeli és először hűteni fogja magát a kívánt 36 fok elérése érdekében. Ugyan az izzadás nem fog eltűnni, de sokkal hatékonyabban teszi ezt a testünk. Fontos ezért, hogy megfelelő bőrfelületen tudja a test leadni ezt a hőt. Érzésre sokkal jobban fogjuk érezni magunkat utána.

Én személy szerint még nyáron is tűzforró zuhanyokat szoktam venni, mert ugyanezen okból, de kívülről felmelegszik a testem, ezért, amikor kijövök a zuhany alól, a kinti 30-34 fokos hőség már smafu a zuhanyhoz képest.

A tea nem csak a hőháztartás és a receptorok becsapásában is segíthet, hanem további hasznos dolgokat is végez a testünkben, ha a megfelelő teát választjuk italunknak. Nézzétek meg galériánkban, melyek ezek.