Nem csak a várandósok vitaminja a B9-vitamin: mutatjuk, miért nélkülözhetetlen a szervezetünknek, és mely ételek a legjobb folát források

Borítókép: Nem csak a várandósok vitaminja a B9-vitamin: mutatjuk, miért nélkülözhetetlen a szervezetünknek, és mely ételek a legjobb folát források Forrás: Envato/furmanphoto
A folát egy vízben oldódó vitamin, melynek létfontosságú szerepe van szervezetünk működése szempontjából. Sokan a folátot vagy más néven B9-vitamint terhesvitaminként tartják számon, hiszen az édesanyák várandóssága alatt kulcsfontosságú szerepet tulajdonítunk neki, ám szervezetünkön belül számos más fontos funkciót is betölt a magzat egészségének támogatásán túl.

Mielőtt mélyrehatóbban belemennénk, miért fontos a szervezetünknek a folát, érdemes letisztázzuk, hogy mi a különbség a folsav és a folát között – ezt a két vitamint ugyanis gyakran egy kalap alá veszik. Bár mindkettő a B9-vitamin egy-egy formája, míg a folát a szervezeten belül jobban hasznosul, hiszen aktív formában van jelen, és inkább étkezési forrásokban található meg, addig a folsav szintetikus úton előállított fajtája a B9-vitaminnak, amit tablettákban és étrend kiegészítőkben lelhetünk fel leggyakrabban.

Miért van szüksége a szervezetnek folátra?

A folát kulcsszerepet játszik a sejtosztódásban, a sejtek anyagcseréjében és az energiatermelésben, hiszen elengedhetetlen az új sejtek képződéséhez. Éppen ezért különösen fontos a várandósok számára, mivel a magzat egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen. Mindemellett segít a vörösvértestek kialakulásában és a vérlemezkék képzésében.

A folát részt vesz a DNS szintézisben, ami szintén nagyon fontos a sejtek megfelelő működéséhez. Nemcsak a vörösvérsejtekkel hozhatjuk azonban kapcsolatba, hanem a fehérvérsejtekkel is, ugyanis hozzájárul képződésükhöz, ezzel is támogatva immunrendszerünket, ellenállóvá téve szervezetünket a fertőzésekkel szemben.

Forrás: Unsplash/Alexander Polous

Ez a fontos vitamin hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kiküszöböléséhez, sőt, segít a vérnyomás szinten tartásában is, és kulcsszerepet játszik a neurotranszmitterek előállításában, amik hatással vannak az alap hangulatunkra és befolyásolják az agyi funkciókat. Ezért fordul elő az, hogyha valaki folát hiányban szenved, depresszió-szerű tünetek is felüthetik a fejüket, illetve a kognitív és az agyi funkciók is romolhatnak.

Mivel a B9-vitamin segíti a B12-vitamin hasznosulását, érdemes ezt a két étrendkiegészítőt együttesen alkalmazni. Bár való igaz, hogy a folátot (vagy folsavat) leggyakrabban terhesvitaminként emlegetjük, az élet más szakaszaiban is fontos lehet a megfelelő B9-vitamin-bevitel. Mivel szervezetünk nem képes ezt a vitamint előállítani, fontos, hogy folátban gazdag ételekkel, vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkkel (például folsavat vagy aktív folátot tartalmazó készítményekkel) pótoljuk. Hiányában ugyanis vérszegénység, idegrendszeri rendellenességek, szívbetegségek és mentális problémák is kialakulhatnak. A növekedésben lévő magzat számára is létfontosságú, ugyanis kellő mennyiségű B9-vitaminnal csökkenthetjük az idegcső-záródási rendellenességek kockázatát.

Olvasd el galériánkból, mely ételek bővelkednek folátban!