Testpozitív „példaképek” férfiaknak – mert ők is küzdenek, de még mennyire

zach miko,testpozitív,férfiak Forrás: Getty Images
Egy közelmúltban megjelent brit kutatás szerint a férfiak egyharmada elégedetlen a külsejével.

Noha a testpozitív mozgalom mindenkinek szól, nemtől, kortól, szexuális orientációtól, gendertől és egyéb szempontoktól függetlenül, valahogy mégis általában a nőket találja meg. A testpozitív mozgalom legismertebb arcai is nők. A pozitív testképet kutató tudományos vizsgálatok is leginkább nőket kérnek fel kutatási alanynak. Ami jogos, mondhatnánk, hiszen sokkal nagyobb a társadalmi nyomás a nőkön, hogy jól nézzenek ki, mint a férfiakon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincs testképzavaruk. Egy, a külső megjelenésre „szakosodott” bristoli kutatóintézet pszichológusai kb. 400, 15–85 közti férfit kérdeztek arról, hogy elégedettek-e a testükkel.

Megkérdezték őket, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire elégedettek (az 5-ös azt jelentette, hogy nagyon). A válaszok „pontszáma” átlagosan 3,5 volt, azaz a nagy átlag viszonylag elégedett a testével és nagyjából egyharmaduk számolt be elégedetlenségről. Amikor más tulajdonságokkal is összevetették a testképet a kutatók, arra jutottak, hogy a pozitív testképpel rendelkező férfiaknak egyéb életkörülményeik is jobbak.

Például a megjelenésüket pozitívan értékelő férfiak alacsonyabb tendenciát mutattak abban a tekintetben, hogy mennyit hasonlítják a külsejüket más férfiakhoz. Ez a szempont kulcsszerepet játszott a negatív testkép és az étkezési zavarok kialakulásában is. A pozitív testképpel rendelkező férfiak fizikailag aktívabbak is voltak.

A megkérdezettek közül 301-en vallották magukat heteroszexuálisnak, 131-en valamilyen szexuális kisebbséghez tartozónak. Úgy találták a kutatók, hogy a heteró férfiak általánosságban pozitívabb testképpel rendelkeztek, mint a kisebbséghez tartozók. Ezen a területen is sokat nyomott a latban az összehasonlítgatás szempontja: sok nemheteró férfi érzi úgy, hogy a külsejét tekintve nem illik bele abba a képbe, amit a társadalom az ideális férfiakról alkotott. Az is sokat nyomhat a latban, hogy a magukat szexuális kisebbségben soroló férfiak „megjelenéscentrikusabb” szubkultúrában élnek, mint a heterók. Például a meleg férfiakra pozicionált médiában még gyakrabban jelennek meg izmos, irreálisan alacsony testzsírszázalékkal rendelkező férfiak. A kisebbségben élők számára általánosságban is stresszfaktort jelent a marginalizált helyzet, ami a pszichés állapotukra is negatív hatással lehet.

A galériában bemutatunk néhány férfi testpozitív influencert: