Felnőttkori pattanások az egész testen: okok és megoldások a szakértő segítségével

Borítókép: Felnőttkori pattanások az egész testen: okok és megoldások a szakértő segítségével Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
A nemkívánatos pattanások, az akné bármely életkorban és a test bármely területén megjelenhet, hiszen bőrünk minden részén találhatók faggyúmirigyek – így a mellkasunkon, hátunkon is. Bőrgyógyász szakértő segítségével alaposan körbejárjuk a testen jelentkező felnőttkori akné problémakörét.

Ez a cikk az Éva Magazin 2017-es júniusi számában jelent meg először Pöttyök elöl, pöttyök hátul címmel. Korábbi számainkat ide kattintva meg is vásárolhatod!

A túlzott faggyútermelés a faggyúnyílások eltömődéséhez, majd gyulladáshoz vezethet. Ami a felnőttkori aknét illeti, az arc után a hát és a mellkas területe az egyik leggyakrabban érintett bőrfelület, és bár ezek a problémák könnyebben palástolhatók, attól még zavaróak. Ráadásul súlyosabb egészségügyi gondokról is árulkodhatnak, így mindenképp érdemes őket komolyan venni.

PATTANÁSOK A MELLKASON, HÁTON: A LEGGYAKORIBB OKOK

„A felnőttkori akné hátterében számos tényező állhat: endokrin betegségek, genetikai hajlam, gyógyszeres mellékhatások, de súlyosabb esetben akár belső szervi hormontermelő tumorok, valamint pszichiátriai zavarok is okozhatják a tüneteket” – mondja dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ szakértője. De természetesen ennél egyszerűbb, környezeti faktorok is okolhatók az akné kialakulásáért, mint például nem megfelelő higiénia, rosszul szellőző, szűk sport- vagy mindennapi ruházat, napfény, kozmetikumok, sőt, még a túlzott stressz is produkálhat ilyesfajta tüneteket.

MIT TEHETÜNK ELLENE?

Az arcbőrünkről általában személyre szabott tisztító és ápolási rutinnal gondoskodunk, ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a testünk többi részéről, és ezeket a jól bevált szépségápolási lépéseket nem terjesztjük ki a mellkasunkra, dekoltázsunkra, hátunkra. A mindennapi rohanásban sokszor csak akkor vesszük észre, hogy milyen rossz állapotban van itt a bőrünk, amikor előkerül a bikini a szekrény aljáról. Enyhébb esetben, ha semmi komolyabb egészségügyi gond nem húzódik a háttérben, egy-két hét alatt már látványos eredményt tudunk elérni a megfelelő tisztító és ápoló termékek használatával. A problémás területen szokásos tusfürdőnk helyett használjunk kifejezetten pattanásos bőrre ajánlott arclemosót, és a testápolónkat is cseréljük akné elleni krémekre. Szakértőnk szerint a következő hatóanyagokat érdemes keresni a készítményekben: szalicilsav, benzoesav, glikolsav és egyéb antiinfektív hatóanyagok.

Forrás: Notino/PR
The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque tisztító maszk szalicilsavval! Részletekért kattints!

HA PROFESSZIONÁLIS SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉG

„A bőrgyógyász első és legfontosabb feladata a diagnózis pontos felállítása, hogy kiderüljön: aknéval állunk-e szemben vagy egyéb, acneiform kiütésekkel, folliculitisfajtákkal – magyarázza dr. Hatvani Zsófia. – A diagnózis felállításához szükség lehet laborvizsgálatokra, életmódbeli változtatásokra és a páciens nagyfokú együttműködésére a kezelés alatt. A kezelést két nagy szakaszra bonthatjuk: az egyik, amikor csak külső kezelést alkalmazunk, a másik, amikor ezt megerősítjük belsőleg, gyógyszer formájában alkalmazott terápiával. A kezelés a tünetek súlyosságának megfelelően történik. Fontos kiemelni, hogy a teljes gyógyuláshoz általában a vényre felírható, erősebb, komplexebb készítmények javasoltak, melyek az akné kialakulásában szerepet játszó összes tényező szintjén képesek hatást kifejteni (kórokozó ellen, túlzott faggyú- és szaruképződés ellen, valamint a gyulladás gátlására).”

NYOM NÉLKÜL

Hatvani doktornő arra is felhívja a figyelmünket, hogy súlyosságtól függően ezek a pattanások nagyon lassan múló nyomokat hagyhatnak a bőrünkön. „A hegesedés elkerülése érdekében tilos ezeket nyomkodni, piszkálni – ha nagyon csúnyák a tünetek, forduljunk mihamarabb orvoshoz.” Emellett hiperpigmentáció is előfordulhat, amelyet a napfény súlyosbít – hívja fel a figyelmünket a szakértő. Közkeletű hiedelem szerint a napozás „gyógyítja” a pattanásos bőrt, Hatvani doktornő szerint azonban a problémának ez nem igazán célszerű megközelítése. „A napfény csökkenti a bőr immunvédekezését, így a gyulladás enyhítésében valóban lehet minimális szerepe, de mégis inkább tartózkodjunk tőle. Sokkal hatékonyabb, gyorsabb gyulladáscsökkentő terápiás szerek léteznek. Sőt, akné kifejezetten a napfény hatására is jelentkezhet! A napfény ezen felül azért is kerülendő, mert az akné kezelésében használatos szerek egy része fokozza a fényérzékenységet, azaz rövidebb idő alatt keletkezhet napégés, bőrkárosodás” – hangsúlyozza. Napozáshoz használjunk érzékeny bőrre való fényvédőt.

Forrás: Unipatika
DR. ORGANIC Bio Teafa antiszeptikus krém. Részletekért kattints!