Felnőtthinta – old, nyugtat, pihentet

Borítókép: Felnőtthinta – old, nyugtat, pihentet
Ha már hintázik a gyerek, te se maradj ki a jóból! Elmondjuk, miért.

A hintáztatást minden gyerek nagyon szereti. Már a csecsemőt is ringatva nyugtatjuk a karunkban, a babakocsiban, a bölcsőben. A ritmikus mozgás elűzi a szorongást, a félelmet, a belső feszültséget. A gyerekek születésük pillanatától iskoláskorukig ösztönösen vonzódnak a hintamozgáshoz (például vacsora közben a székükön), ezzel mellesleg megtanulják és gyakorolják az egyensúlyozást.

A hintázás elsősorban a középfülben található vesztibuláris rendszerre hat, amely befolyásolja egyensúlyérzékünket, figyelmünket, és szervezetünk szabályozó funkcióit segítve harmonizál, kiegyensúlyoz, ellazít bennünket.

Éva-tippek: így hintázz...
♦A játszótéren te is lehetsz a kicsik partnere, és kipróbálhatod a masszívabb felépítésű hintákat, libikókákat!
Fő a biztonság! Ha fára szerelsz hintát, függőágyat, győződj meg róla, hogy elég erős ágat választottál.
♦ Kert híján a lakásban is találhatsz alkalmas helyet a gyerekhintának meg a felnőtthintaszéknek, ahová esténként lerogyhatsz – míg ki nem túr valamelyik családtag.

Az amerikai Rochester Egyetem kutatói szerint azok, akik gyakran hintáznak, jobb kedélyűek, kevésbé stresszesek, derűsebbek. Miért ne elevenítenénk fel mi, felnőttek is a gyerekkori mozgásformákat? Miért ne idéznénk fel az önfeledtség élményét? Ez olyan testi-lelki emlékeket hívhat elő, amelyek csökkentik a stresszt, pihentetnek, jókedvre derítenek, megtartják egészségünket.

Szöveg: Barna Györgyi, Betlen Katalin, fotó: Europress